Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες από δήλωση Ζελένσκι ότι οι συνομιλίες πάνε καλά...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες από δήλωση Ζελένσκι ότι οι συνομιλίες πάνε καλά – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα

O Πούτιν βομβαρδίζει μεγάλες πόλεις, «βροχή» από πυρά όλμων στο Χάρκοβο – Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες των δύο πλευρών, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν σε σαρωτικούς και συχνά «τυφλούς» βομβαρδισμούς σε πόλεις κλειδιά

Νέες ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας που θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα έδωσε τη νύχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση από πλευρά Μόσχας να περιορίσει τη στρατιωτική επιχείρηση, την ισοπέδωση και τον τεμαχισμό της χώρας.

Οι ρωσικές βόμβες εξακολουθούν να μετατρέπουν τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανία σε ερείπια – Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο βομβαρδίζονται ανηλεώς -, άλλες πολιορκούνται μέχρι εξόντωσης και η ρωσική εισβολή μαίνεται με στόχο να κατοχυρωθεί η στρατιωτική υπεροχή της Μόσχας στο πολεμικό πεδίο, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση ξεπερνά κάθε φαντασία, μετά από είκοσι μέρες πολέμου: πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η αιτία τους δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής. Ο δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται, ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Οι εκρήξεις ενίοτε οφείλονται στις συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ενδεικτικό στοιχείο της εφιαλτικής έκτασης που έχει λάβει το ανθρώπινο δράμα στην Ουκρανία, πέρα από τις εικόνες αποκάλυψης που αφήνουν πίσω τους οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «η αρχική εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν να περικυκλωθούν μεν αλλά να μην υπάρξει κατάληψη μεγάλων πόλεων». Η στρατηγική αυτή του ρωσικού στρατού άλλαξε, λόγω της απροσδόκητης, για τους σχεδιασμούς του Πούτιν, ουκρανικής αντίστασης, που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους εισβολείς, με αποτέλεσμα να εξαπολυθεί μία άγρια, σαρωτική επίθεση ακόμα και στους αστικούς ιστούς. Ο Πεσκόφ φέρεται να διαμηνύει πάντως ότι «η ρωσική επιχείρηση θα υλοποιηθεί όπως προβλεπόταν».

Στο μεταξύ η Δύση συντονίζει κι άλλο τις κινήσεις, με την ΕΕ να αποφασίζει χθες Δευτέρα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κυρίως των Ολιγαρχών, που θεωρούνται στηρίγματα του Πούτιν, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ευρώπη και ενδεχομένως να υπάρξει κοινή σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ παρόντος του αμερικανού προέδρου. Όπως διευκρίνισε χθες το Κρεμλίνο δεν συζητείται πάντως οποιαδήποτε επαφή Μπάιντεν – Πούτιν.

Σημειωτέον ότι το NATO βρίσκεται σε εγρήγορση, έστω κι αν έχει ξεκαθαριστεί από τη Δύση ότι δεν θα υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία. Πραγματοποιεί όμως από χθες, ίσως και ως επίδειξη δύναμης, μία τεράστια άσκηση με την ονομασία «ColdResponse22» στη Νορβηγία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών και 50 πλοίων.

Ελπίδα οι σημερινές συνομιλίες

Ο νέος γύρος των συνομιλιών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, διακόπηκαν «για τεχνικούς λόγους» και θα συνεχιστούν σήμερα, με τον Ζελένσκι να δηλώνει αργά τη νύχτα της Δευτέρα ότι «τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε». Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο και έχει επαφές και με τη Μόσχα, ενώ φέρεται να του έχει προτείνει να αποδεχθεί τους «ρωσικούς όρους».

«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία και να υπάρξει δίκαιη ειρήνη» σημείωσε ο Ζελένσκι που επιμένει στις διεθνείς προσπάθειές του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Την Τετάρτη θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία Μιχαήλο Ποντολιάκ, έκανε λόγο για «δύσκολες συνομιλίες». Έδειξε πάντως ότι γίνεται πλέον μία αναλυτική συζήτηση επί των θεμάτων, που έχουν πέσει στο τραπέζι για την αναζήτηση μίας συμφωνίας.

«Έγινε τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για να γίνει πρόσθετη εργασία στις υποομάδες και διευκρίνιση επιμέρους θεμάτων. Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη» είπε ο Ποντόλιακ.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, διευκρίνιζε χθες ότι Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμα αίτημα για επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους Πούτιν και Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ουκρανού ηγέτη ότι προσπαθεί να κάνει κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του. Ο Πεσκόφ σημείωσε δε ότι «ο Πούτιν δεν θα αρνιόταν μια συνάντηση με τον Ζελένσκι» και είναι μάλλον η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο από τη Μόσχα.

Μαίνονται οι μάχες σε όλη την Ουκρανία

Η χθεσινή, 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν από τις πιο εφιαλτικές του πολέμου. Σε 19 από τις 24 περιφέρειες της χώρας ηχούσαν διαρκώς οι σειρήνες, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποιούσε ότι «η Ρωσία μπορεί να καταλάβει τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας».

Οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν σε σαρωτικούς και συχνά «τυφλούς» βομβαρδισμούς σε πόλεις κλειδιά, όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο, η πολιορκία της Μαριούπολης έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ ήδη ελέγχουν τη Χερσώνα και τη Μελιτόπολη στο νότο και προετοιμάζουν επίθεση στην Οδησσό για να πετύχουν τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα. Ήδη σφυροκοπούν την πόλη Μικολάεβ, που βρίσκεται στο δρόμο τους από την Κριμαία προς την Οδησσό, ζητώντας την παράδοσή της (με… SMS στον δήμαρχο!!!). Με τον ίδιο τρόπο, γραπτό μήνυμα στο κινητό δηλαδή, κάλεσαν σε παράδοση και τον δήμαρχο της Ιζιούμ, μία πόλη στην ανατολική Ουκρανία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ