Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό η πρωτεύουσα, λιμοκτονούν οι άμαχοι στη...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό η πρωτεύουσα, λιμοκτονούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη

Ενισχύεται το μέτωπο γύρω από την πρωτεύουσα – Άμεσος στόχος η κατάληψη της Μαριούπολης – Επόμενος στόχος η Οδησσός και ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη θάλασσα – Οι Ρώσοι κατέλαβαν δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στα ανατολικά της Ουκρανίας

Νέες μονάδες ρωσικών τεθωρακισμένων και τανκς εμφανίστηκαν στα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στην οποία φέρεται να βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή δίκτυα, οι μάχες στα προάστια του Κιέβου διεξάγονται σώμα με σώμα, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να κερδίζουν -έστω και λίγο- έδαφος, καθιστώντας την πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση και στους χιλιάδες αμάχους που έχουν μείνει στη μεγάλη πόλη, ασφυκτική.

Το μεγάλο δράμα, ωστόσο, λαμβάνει χώρα στη Μαριούπολη. Η πόλη, στην οποία είναι και πιο έντονο το ελληνικό στοιχείο, θεωρείται στραηγικής σημασίας για τους Ρώσους, καθώς η κατάληψή της θα «κλείσει» ολόκληρη την περιοχή της παραλίας στη θάλασσα του Αζόφ, μέχρι την Οδησσό. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περιοχές της πόλης, ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται δρόμο-δρόμο και φυλάκιο-φυλάκιο. Το μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από διεθνείς οργανισμούς, είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι. Αναφορές κάνουν λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις σε φαγητό, νερό και άλλα απαραίτητα για τη διαβίωση αγαθά. Η πόλη είναι αποκλεισμένη, τόσο από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες την πολιορκούν, όσο και από τους Ουκρανούς, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες για επιθέσεις ουκρανικών μονάδων σε πολίτες που επιχείρησαν να διαφύγουν προς τα ρωσικά σύνορα.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η κατάληψη από τα ρωσικά στρατεύματα δύο σταθμών συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάληψη πηγών ενέργειας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι κομβικής σημασίας και όπως φαίνεται, η στρατιωτική ηγεσία έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιος δράσης, προκειμένου να καταλάβει και απενεργοποιήσει κάθε σημείο στρατηγικής σημασίας στην Ουκρανία.

Σε τραγική κατάσταση ο άμαχος πληθυσμός στη Μαριούπολη

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης,  πλέον δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι οι κάτοικοι βρίσκονται εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπιστικής» ανθρωπιστικής κατάστασης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σάσα Βόλκοβ σε ηχητικό μήνυμα περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά».

Η έλλειψη φαγητού έχει οδηγήσει σε επιθέσεις του ενός προς τον άλλον. Κάποιοι ξεκίνησαν να καταστρέφουν ένα αυτοκίνητο για να βγάλουν τη βενζίνη.

Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία έχουν λεηλατηθεί ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Η οργάνωση διατηρεί το καταφύγιο μόνο για παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών κοιμούνται στο γραφείο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η οργάνωση θα έχει φαγητό για λίγες ημέρες. Πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπίας έχουν ήδη αρρωστήσει, λόγω του κρύου, ενώ προσπαθούν να τηρούν τα πρότυπα υγιεινής όσο περισσότερο γίνεται, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Ρωσικά στρατεύματα σε σταθμούς φυσικού αερίου

Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των σταθμών.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισβολή της στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021, καθιστώντας τον αγωγό αυτόν τη βασική οδό εφοδιασμού. Ο όγκος αυτός ήταν πάντως μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές οδούς διανομής.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Βέλκε Καπουσάνι ήταν σταθερές τη στιγμή που γινόταν το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.

Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας OGTSU είπε ότι οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν στους δύο σταθμούς δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού και τη συνέχεια της λειτουργίας του δικτύου. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διαμετακόμιση (φυσικού αερίου)», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της OGTSU, Σέρχιι Μακόγκον.

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε τη ροή φυσικού αερίου, όπως αποδείξαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε η OGTSU στο Twitter. «Εάν υπάρχουν διακοπές/ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξηγήστε στους πολίτες σας ποιος φταίει».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου και ότι το σύστημα διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας λειτουργεί στο 100%. «Είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι αλήθεια. Τα κάνουμε όλα αυτά», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν είπε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την ασφάλεια της λειτουργίας και την προστασία των εγκαταστάσεων στους σταθμούς συμπίεσης του Νοβοπσκόφ και του Κουπιάνσκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ