Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο πιο πρόωρο μωρό που επέζησε ποτέ γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια

Το πιο πρόωρο μωρό που επέζησε ποτέ γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια

Ο Curtis Zy-Keith Means γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 2020, στις 21 εβδομάδες και ζύγιζε μόλις 420 γραμμάρια. Χρειάστηκε εντατική ιατρική περίθαλψη για να επιβιώσει και να πάει με ασφάλεια στο σπίτι με τους γονείς του. Τα κατάφερε, όμως, και πρόσφατα τιμήθηκε από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το πιο πρόωρο μωρό που επέζησε ποτέ.

«Οι πιθανότητες επιβίωσής του θα ήταν πολύ λιγότερες από το 1%», δήλωσε ο Dr Colm Travers, καθηγητής στο τμήμα νεογνολογίας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, όπου γεννήθηκε το αγοράκι.

Η Michelle Butler,, μητέρα του Curtis, δεν περίμενε να γεννήσει πρόωρα το παιδί της, μέχρι που χρειάστηκε ξαφνικά νοσοκομειακή περίθαλψη στις 4 Ιουλίου για άγνωστο λόγο. Ο γιος της γεννήθηκε μια μέρα αργότερα και, λόγω του χαμηλού του βάρους και της σοβαρής κατάστασης της υγείας του, οι γιατροί φοβήθηκαν ότι δεν θα ζούσε.

«Το ιατρικό προσωπικό μου είπε ότι συνήθως δεν κρατάνε μωρά σε αυτή την ηλικία», δήλωσε η Butler στο Guinness World Records. Μόνο τα μισά μωρά που γεννιούνται πριν από την 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης επιβιώνουν και τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 22η εβδομάδα σπάνια.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα είναι συχνά μικρότερα και υποφέρουν συχνά από προβλήματα στους πνεύμονες, επειδή αυτά είναι τα τελευταία ζωτικά όργανα που αναπτύσσονται στη μήτρα. Είναι επίσης πιο πιθανό να γεννηθούν με εντερικά, ακουστικά, οπτικά ή οδοντικά προβλήματα. Η Butler γέννησε επίσης μια δίδυμη αδελφή, την C’Asya, η οποία δυστυχώς πέθανε μετά από μόλις μία ημέρα. Ο Curtis ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία και σιγά σιγά μεγάλωσε και δυνάμωσε με την πάροδο του χρόνου.

«Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση όταν είδα τον Curtis ήταν πόσο μικροσκοπικός ήταν και πόσο εύθραυστο ήταν το δέρμα του. Έμεινα έκπληκτος που σε τόσο νεαρή ηλικία ήταν ζωντανός και που ανταποκρινόταν στις θεραπείες», δήλωσε ο Travers στο Guinness World Records.

Στις 6 Απριλίου 2021, 275 ημέρες μετά τη γέννησή του, ο Curtis κρίθηκε αρκετά δυνατός για να επιστρέψει στο σπίτι του, ένα εκπληκτικό κατόρθωμα για ένα παιδί που γεννήθηκε στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Αν και εξακολουθεί να χρειάζεται σωλήνα σίτισης και συμπληρωματικό οξυγόνο για να τον βοηθούν, ο Curtis είναι υγιής στο σπίτι με την οικογένειά του τώρα.

Πηγή: globalcirculate.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ