Μόνο με διαβατήριο πλέον για τα ταξίδια στη Βρετανία

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο αν δενέχουν διαβατήριο, γράφει η εφημερίδα Independent. «Δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εθνική ταυτότητα ΕΕ ή Ελβετίας για να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Οκτωβρίου 2021» ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αποσκοπεί «στον τερματισμό της χρήσης μη ασφαλών δελτίων ταυτότητας για τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα μας».

Μέχρι το τέλος του 2025 θα υπάρξουν μερικές εξαιρέσεις, ιδίως για άτομα που έχουν «εγκατασταθεί ή εγγραφεί στο πλαίσιο του καθεστώτος διακανονισμού της ΕΕ», ή για εκείνους που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν οικογενειακή άδεια από το σύστημα διακανονισμού της ΕΕ. Η αλλαγή αυτή απορρέει από μια μακροχρόνια υπόσχεση για το Brexit.

Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ, ένα βασικό μήνυμα της εκστρατείας Vote Leave ήταν: «Σε έναν κόσμο με τόσες πολλές νέες απειλές, είναι ασφαλέστερο να ελέγχουμε τα σύνορά μας και να αποφασίζουμε μόνοι μας ποιος θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, χωρίς να μας καταδικάζουν οι δικαστές της ΕΕ», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Όσον αφορά την Ιρλανδία που εκδίδει «κάρτα διαβατηρίου» αλλά όχι εθνική ταυτότητα, οι Ιρλανδοί πολίτες δεν υποχρεούνται να φέρουν διαβατήρια, αν και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες το απαιτούν. Αξίζει να σημειωθεί πάντως οτι από τον Αύγουστο του 2021 όλα τα νέα δελτία ταυτότητας που εκδίδονται από χώρες της ΕΕ πρέπει να ακολουθούν ένα κοινό μοτίβο.

Συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, όπως ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία πρέπει να είναι αναγνώσιμα από ηλεκτρονικό υπολογιστή και να περιέχουν ένα μικροτσίπ με τα στοιχεία του κατόχου. Συνεπώς ειναι εξαιρετικά δύσκολο να πλαστογραφηθούν ή να αλλάξουν.

πηγη: NAFTEMPORIKI.GR

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ