Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑφγανιστάν: Αποσύρθηκαν πλήρως από την χώρα τα στρατεύματα της Ιταλίας

Αφγανιστάν: Αποσύρθηκαν πλήρως από την χώρα τα στρατεύματα της Ιταλίας

Μετά την ανακοίνωση του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας ότι οι δυνάμεις της Bunderswehr αποχώρησαν πλήρως από το Αφγανιστάν μετά από μια παρουσία διάρκειας σχεδόν 20 ετών, σειρά είχε μια άλλη χώρα της Δύσης, με πολύ ισχυρή συμμετοχή στις επιχειρήσεις του NATO στη χώρα, να αναφέρει και αυτή την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της.

Αυτή η χώρα είναι η Ιταλία, μία από τις δυτικές δυνάμεις που είχαν δεσμεύσει τις περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν και η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναπάτρισε τους τελευταίους στρατιώτες της στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της αποχώρησης των αποσπασμάτων του NATO από τη χώρα, ενώ ακόμα οι Αμερικανοί επιδιώκουν να πετύχουν τον στόχο της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Χθες (Τρίτη) το βράδυ ολοκληρώθηκε επισήμως η ιταλική αποστολή στο Αφγανιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκερίνι. «Ωστόσο η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας, με πρώτη την Ιταλία, για το Αφγανιστάν δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί με άλλες μορφές, από την ενίσχυση της συνεργασίας για την ανάπτυξη μέχρι την υποστήριξη των δημοκρατικών αφγανικών θεσμών», πρόσθεσε.

Το τελευταίο ιταλικό απόσπασμα, αποτελούμενο από μερικές δεκάδες στρατιωτικούς, εγκατέλειψε τη Χεράτ (δυτικό Αφγανιστάν) και έφθασε στο αεροδρόμιο της Πίζας (δυτική Ιταλία). Σύμφωνα με το υπουργείο, 723 ιταλοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν και 53 έχασαν τη ζωή τους τα είκοσι τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν.

Η Ιταλία ήταν, μαζί με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, μία από τις πέντε χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η οποία έφερε την ονομασία Resolute Support (Αποφασιστική Υποστήριξη).

πηγη: onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ