Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήE.E. – ΗΠΑ: Εμβολιασμός των 2/3 του πλανήτη ως το τέλος του...

E.E. – ΗΠΑ: Εμβολιασμός των 2/3 του πλανήτη ως το τέλος του 2022

Το στόχο του εμβολιασμού των 2/3 του πληθυσμού του πλανήτη ως το τέλος του επόμενου έτους. Θα θέσουν η Ε.Ε. και ΗΠΑ στη συνάντηση κορυφής που θα έχουν στις Βρυξέλλες την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που αναμένεται να τροποποιηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες:

«Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τον μηχανισμό COVAX και ενθαρρύνουμε περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις ανά τον κόσμο ως τα τέλη του 2021. Φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ως το τέλος του 2022».

Οι δύο πλευρές θα ανακοινώσουν επίσης τη σύσταση μίας κοινής πρωτοβουλίας. Για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που συμβάλλουν στη μάχη κατά της πανδημίας. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο: «Θεσπίστηκε μία Κοινή Ομάδα Εργασίας Ε.Ε.-ΗΠΑ για την Παραγωγή και τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες που συνδέονται με την COVID. Ώστε να εμβαθυνθεί η συνεργασία και να εντοπιστούν και να επιλυθούν ζητήματα σχετικά με την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων. Μεταξύ άλλων με την ανέγερση νέων παραγωγικών μονάδων, τη διατήρηση ανοιχτών και ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων. Την αποφυγή μη αναγκαίων περιορισμών στις εξαγωγές και την ενθάρρυνση της εθελοντικής παροχής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Με όρους που θα καθορίζονται αμοιβαία, συμπεριλαμβανομένου μέσω του ACT-A».

Τα εμβόλια – η αύξηση της παραγωγής, η καλύτερη πρόσβαση σε αυτά των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η απρόσκοπτη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων – θα βρεθoύν επίσης στο επίκεντρο της προσεχούς συνόδου κορυφής της G7 στην Κορνουάλη (11-13 Ιουνίου), σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. Ο ίδιος αξιωματούχος, σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εξαίρεση (waiver) των εμβολίων από το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Επανέλαβε ότι «οι ευελιξίες που παρέχει η Συμφωνία TRIPS έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στο παρελθόν». Κι ότι η ευρωπαϊκή πλευρά «ακόμα περιμένει» κάποια χειροπιαστή πρόταση από τη Ουάσιγκτον. Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ε.Ε. συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι «απαιτείται διαφάνεια» στην έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ