Βουλγαρία: Ο Γιάνεφ υπηρεσιακός πρωθυπουργός ως τις επαναληπτικές εκλογές

Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης το κράτος δικαίου

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η υποστήριξη του κράτους δικαίου στην πιο φτωχή χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ διόρισε τον Στέφαν Γιάνεφ, πρώην υπουργό Άμυνας, επικεφαλής της κυβέρνησης έως τις πρόωρες εκλογές της 11ης Ιουλίου, αφού οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο οδήγησαν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που δεν κατάφερε να εκλέξει κυβέρνηση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ, κατάφερε να διασώσει την οικονομία και να βάλει τη χώρα στον δρόμο για την ένταξη στην ευρωζώνη όμως η αποτυχία της να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά απογοήτευσε τους ψηφοφόρους.

Να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς


«Μια τίμια και υπεύθυνη δουλειά από την κυβέρνηση μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς», είπε ο Γιάνεφ, ο οποίος ήταν σύμβουλος για θέματα άμυνας και ασφάλειας του Ράντεφ πριν από τον διορισμό του, στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Θα επιμείνω [ώστε] η κυβέρνηση να εργαστεί με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία προς τους πολίτες… θα δώσω τη μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη του κράτους δικαίου» συνέχισε ο Γιάνεφ.

Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας


Ο 61χρονος Γιάνεφ, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας σε μια προηγούμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε διοριστεί το 2017 και κατείχε διάφορες θέσεις στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, είπε πως η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών. Θα είναι «απολύτως ασυμβίβαστη» σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκλογικών παραβιάσεων, είπε.

Η Βουλγαρία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Έχει επικριθεί από τις Βρυξέλλες για την αποτυχία της να αναδιαμορφώσει το δικαστικό της σύστημα ή να οδηγήσει στη φυλακή υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατηγορούνται για διαφθορά.

Ο Ράντεφ είχε εκφράσει την υποστήριξή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στις οποίες ο Μπορίσοφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία με μικρά διαλείμματα από το 2009, επικρίθηκε για την αποδυνάμωση κρατικών θεσμών προς όφελος ντόπιων ολιγαρχών και επιχειρήσεων που πρόσκεινται στο κεντροδεξιό κόμμα του, το GERB.

Εμμένει στο βέτο κατά της Βόρειας Μακεδονίας η Βουλγαρία


Εξάλλου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέρριψε σήμερα κάθε ενδεχόμενο άρσης του βέτο της χώρας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Βουλγαρία μπλόκαρε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη μικρότερη γειτονική χώρα λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα. Η Σόφια κατηγόρησε επίσης τα Σκόπια για ρητορική μίσους και αποτυχία να εφαρμόσουν μια διμερή συμφωνία φιλίας του 2017.

«Η θέση πλαίσιο της Βουλγαρίας (για το θέμα) έγινε αποδεκτή με συναίνεση από όλα τα κόμματα στη βουλγαρική Βουλή. Ως προσωρινή κυβέρνηση, δεν έχουμε εξουσιοδότηση να το αλλάξουμε αυτό», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Σβέτλαν Στόεφ, στους δημοσιογράφους.

Τι ζητά η Σόφια από τα Σκόπια


Ο Στόεφ, 60 ετών, διπλωμάτης καριέρας, είπε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση του διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία. «Από εδώ, όλα είναι στα χέρια των αξιωματούχων στη Βόρεια Μακεδονία. Γνωρίζουν πολύ καλά τη βουλγαρική θέση και δεν θα πρέπει να κάνουν εικασίες ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή τους επόμενους δύο με τρεις μήνες ενόσω θα εργάζεται αυτή η προσωρινή κυβέρνηση», είπε.

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες και θέλει επίσης να βάλουν τέλος στην αντιβουλγαρική ρητορική. Η Βόρεια Μακεδονία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, λέει πως η ταυτότητα και η γλώσσα της δεν είναι ανοικτές προς συζήτηση.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ