Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤι σημαίνει το (νέο) στραπάτσο Τσαβούσογλου στη Λιβύη

Τι σημαίνει το (νέο) στραπάτσο Τσαβούσογλου στη Λιβύη

Να ξηλώσει περισσότερο το «πουλόβερ» της τουρκικής επιρροής, παρά τη διπλωματική ρελάνς, έναντι των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αναβαθμισμένη λειτουργία των διαύλων Αθήνας – Τρίπολης, φαίνεται πως ήταν το αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Τσαβούσογλου και της υψηλόβαθμης συνοδείας του στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μάλιστα διεύρυνε το σερί των αρνητικών δημόσιων εμφανίσεων. Η στάση της επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας ανάγκασε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δοκιμάσει την ίδια δυσάρεστη έκπληξη, όπως και η συνύπαρξή του με τον Νίκο Δένδια μπροστά από τα αναλόγια της Τουρκικής Προεδρίας στα μέσα Απριλίου, για την οποία που χρειάστηκαν διαδοχικές επιβραβεύσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ρετουσαριστεί η επικράτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Σε αυτήν τη συνέντευξη τύπου, δεν σημειώθηκε το διπλωματικό σφυροκόπημα των τριάντα πέντε λεπτών της 15ης Απριλίου, όμως μπήκε ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαικό της λιβυκής απεξάρτησης από την Τουρκία:

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη», ήταν το στραπάτσο σε απευθείας μετάδοση που επιφύλαξε στον ταραγμένο Τσαβούσογλου, η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς που κρατάει τα ηνία της λιβυκής διπλωματίας έως τις εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Η ψυχρολουσία για την τουρκική αποστολή ήταν ξεκάθαρη και η προσπάθεια εξισορρόπησης από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλλον αμήχανη: «Δεν πρέπει να εξισώνεις τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το στρατό των άλλων χωρών» αντέτεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Εξίσου αγωνιώδης ήταν η αίσθηση που ανέδυε η τοποθέτηση του κ. Τσαβούσογλου για την τύχη του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου:

«Έχουμε σταθεί δίπλα στη Λιβύη σε δύσκολους καιρούς, η στήριξή μας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα σε εφαρμογή του μνημονίου για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας», ήταν η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος.

Στην Άγκυρα, άλλωστε, δεν έχουν ξεχάσει το «φρένο» που ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά, έβαλε κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα: «Συζητήσαμε πολλές συμφωνίες, όμως τονίσαμε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και μιλήσαμε για την έναρξη του διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ο οποίος θα είναι προς το συμφέρον όλων», είχε σημειώσει ο Λίβυος πολιτικός. Ενώ σχεδόν ταυτόχρονα από την Αθήνα, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι, διαμήνυε εκ νέου την ετοιμότητα για διάλογο με την Ελλάδα για το ίδιο ζήτημα.

Σε αυτό το φόντο των αρνητικών εξελίξεων, η τουρκική ηγεσία αναζητά επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς που στοχεύουν προς το εσωτερικό ακροατήριο. Έτσι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, θέλοντας να αποδομήσει τα πεπραγμένα της ελληνικής διπλωματίας και ειδικά τα αποτελέσματα των ενεργειών της Αθήνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δήλωσε:

«Βγαίνει ο Μητσοτάκης και δηλώνει πως τα θέματα με την Τουρκία κατάφερε να τα κάνει ευρωτουρκικά θέματα. Αυτό δεν είναι επιτυχία του Μητσοτάκη.Αυτός είναι ένας μηχανισμός-δώρο στον Μητσοτάκη που προέκυψε λόγω της έλλειψης οράματος της ΕΕ», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

πηγη: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ