Ουκρανία: Ενισχύει τις στρατιωτικές μονάδες με εφέδρους – Μόσχα: Αποφύγετε ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση

Νόμο που επιτρέπει να καλούνται έφεδροι για στρατιωτική υπηρεσία χωρίς να ανακοινώνεται επιστράτευση στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Το μέτρο αυτό, το οποίο είχε εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου, καθιστά δυνατή τη σημαντική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό θα καταστήσει δυνατό να στελεχωθούν γρήγορα οι στρατιωτικές μονάδες όλων των αμυντικών δυνάμεων με εφέδρους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τη μαχητική αποτελεσματικότητά τους στη διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης», ανακοινώθηκε από το προεδρικό γραφείο.

Χθες, Τρίτη, ο Ζελένσκι προκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να τον συναντήσει στην περιφέρεια του Ντονμπάς για συνομιλίες για τον τερματισμό της εκεί σύγκρουσης και τη χαλάρωση της έντασης μεταξύ των γειτόνων.

Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας όμως ανακοίνωσε σήμερα πως η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες και τους κάλεσε να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για αύξηση των συγκρούσεων στο Ντονμπάς, όπου ουκρανικά στρατεύματα πολεμούν εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων σε μια σύγκρουση για την οποία η Ουκρανία υποστηρίζει ότι 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014.

Η Ουκρανία, οι δυτικοί σύμμαχοί της και το ΝΑΤΟ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για «προκλητική» ενίσχυση στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για «προκλητική δραστηριότητα» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

πηγη: onalert.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ