Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚορονοϊός: Διασπορά από μια πτήση σε διαδρόμους ξενοδοχείου και από εκεί στα...

Κορονοϊός: Διασπορά από μια πτήση σε διαδρόμους ξενοδοχείου και από εκεί στα νοικοκυριά

Ο ιός εξαπλώθηκε σε διεθνή πτήση, σε διάδρομο ξενοδοχείου και έπειτα σε νοικοκυριά. Παρά τις προσπάθειες καραντίνας και απομόνωσης των ασθενών, σύμφωνα με ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία

Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε διεθνή πτήση, σε διάδρομο ξενοδοχείου. Κι έπειτα σε νοικοκυριά παρά τις προσπάθειες καραντίνας και απομόνωσης ασθενών, ανέφεραν ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία την Πέμπτη 18 Μαρτίου. Η προσεκτική ανίχνευση του γονιδιώματος επιβεβαίωσε την διασπορά του ιού σε εννέα ασθενείς. Δείχνει πώς οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν ο ένας τον άλλον παρά τις προσεκτικές κινήσεις, ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Όπως μεταδίδει το CNN, ένας από τους επιβάτες που μολύνθηκαν είχε μείνει 14 ημέρες σε καραντίνα. Αφότου εκκενώθηκε το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από την Ινδία προς τη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε βγει αρνητικός σε τεστ δύο φορές. Άλλοι φαίνεται να είχαν μολυνθεί κατά την πτήση. Παρόλο που ήταν μόλις το ένα τρίτο του αεροσκάφους ήταν γεμάτο και οι επιβάτες είχαν αποστάσεις μεταξύ τους. Όλοι οι επιβάτες ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Οι επιβάτες μπήκαν σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο, σε δωμάτια με μπαλκόνι και ιδιωτικό μπάνιο. Αλλά τουλάχιστον δύο ακόμη μολύνθηκαν στο ξενοδοχείο, ανέφεραν οι ερευνητές. Η τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνει ότι ένας από τους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί κατά την πτήση και δύο άτομα που είχαν μολυνθεί στο ξενοδοχείο, δεν ήρθαν ποτέ σε άμεση επαφή. Δεν ήταν καν έξω από τα δωμάτιά τους την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ωστόσο, τα βίντεο έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των τεστ την δωδέκατη ημέρα. Τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις πόρτες των δωματίων του ξενοδοχείου. Υπήρχε ένα χρονικό “παράθυρο” 50 δευτερολέπτων μεταξύ του κλεισίματος της πόρτας στο δωμάτιο του ασθενούς C και του ανοίγματος της πόρτας των δωματίων των ασθενών D και E. Επομένως, υποθέσαμε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αερολύματος ήταν ο πιθανός τρόπος μετάδοσης σε αυτήν την περίπτωση. Κι ότι ο κλειστός και μη αεριζόμενος χώρος στον διάδρομο ξενοδοχείων διευκόλυνε πιθανώς αυτό το συμβάν», έγραψαν.

Μετά από 14 ημέρες καραντίνας στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας και επανειλημμένα αρνητικά τεστ. Ορισμένοι από τους ταξιδιώτες μεταφέρθηκαν με ναυλωμένη πτήση στο Όκλαντ. Όπου συνάντησαν άτομα από το οικιακό τους περιβάλλον. Δύο από αυτές τις επαφές μολύνθηκαν. Η ομάδα εξέτασε δείγματα από όλους τους μολυσμένους. «Βρήκαμε μια γονιδιωματική σχέση μεταξύ του ιού που απομονώθηκε και από τους 9 ασθενείς», έγραψαν.

«Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για αυστηρές διαδικασίες ελέγχου των συνόρων για χώρες που επιδιώκουν να εξαλείψουν την COVID-19», αναφέρουν στη μελέτη. Επιπλέον, ο προσεκτικός έλεγχος και η ιχνηλάτηση επαφών είναι σημαντικοί για την παρακολούθηση του ιού, τόνισαν.

πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ