Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο Ever Given «αποκολλήθηκε» από τη Διώρυγα του Σουέζ

Το Ever Given «αποκολλήθηκε» από τη Διώρυγα του Σουέζ

Αποκολλήθηκε το Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ το ξημέρωμα της Δευτέρας σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.

Μετά από έξι ολόκληρες ημέρες, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, το πλοίο που προσάραξε στη νότια πλευρά της Διώρυγας του Σουέζ κατάφερε να αποκολληθεί. Απελευθερώντας και πάλι την πλωτή οδό για τουλάχιστον 369 πλοία που έμειναν εγκλωβισμένα στο σημείο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πλοίο κινείται και πάλι. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσο σύντομα θα ανοίξει η κυκλοφορία της πλωτής οδού για τα υπόλοιπα πλοία. Ή πόσο χρόνο θα πάρει να σπάσει το «μποτιλιάρισμα» που επικρατεί με τα υπόλοιπα πλοία που έχουν κολλήσει στην περιοχή.

Η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Maersk εκτίμησε πως θα έπαιρνε «τρεις έως έξι ημέρες». Για να περάσουν όλα τα πλοία που ήταν εγκλωβισμένα εκεί το Σάββατο.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις. Κάτι που θα προκαλέσει νέο πρόβλημα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Καθώς το κανάλι είναι αγωγός για περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το Ever Given απελευθερώθηκε εν μέρει από τις όχθες της διώρυγας του Σουέζ αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ζωτικής σημασίας πλωτή οδός θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου, γράφει ο Guardian επικαλούμενος πληροφορίες. Όπως αναφέρει νωρίς το πρωί της Δευτέρα ότι η πλώρη του τεράστιου φορτηγού πλοίου έχει αποκολληθεί.

Η Wall Street Journal μετέφερε τα λόγια του Οσάμα Ραμπί, του επικεφαλής της αρχής της διώρυγας του Σουέζ που διαχειρίζεται την πλωτή οδό. Σύμφωνα με τον οποία το πλοίο έχει εν μέρει απελευθερωθεί και ότι ήταν «καλά νέα». Είπε ότι τα ρυμουλκά θα συνεχίσουν να λειτουργούν για άλλη μια ώρα για να διασφαλίσουν ότι το σκάφος θα μπορούσε να αρχίσει να κινείται ξανά στο κανάλι. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, αλλά έχει μετακινηθεί», είπε.

Οι ιστότοποι παρακολούθησης πλοίων έδειξαν ότι το Ever Given είχε μετακινηθεί από τη θέση ανάμεσα στις δύο όχθες.

Οι Leth Agencies δήλωσαν νωρίς τη Δευτέρα ότι η μερική απόκόλληση ήρθε μετά από εντατικές προσπάθειες να σπρώξει και να τραβήξει το πλοίο με 10 ρυμουλκά. Και να απομακρύνει άμμο με αρκετές βυθοκόρους κατά τη διάρκεια της εαρινής παλίρροιας άνοιξη.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι τελευταίες δορυφορικές πληροφορίες έδειξαν ότι το σκάφος έχει λάβει ευθεία θέση. Με την πλώρη να δείχνει μακριά από την ανατολική όχθη.

Βίντεο επίσης φέρονται να δείχνουν το πλοίο να επιπλέει στο κανάλι. Στη σκηνή μάλιστα τα ρυμουλκά ακούγονται οι κόρνες τους πανηγυρίζοντας.

Ορισμένα πλοία ωστόσο έχουν ήδη επιλέξει το μακρύ και ακριβό ταξίδι γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής αντί του Σουέζ.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η πρώην «εν μέρει αποκόλληση» του πλοίου έγινε στις 06:44 (ώρα Ελλάδας)

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ