Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επέτειο της Παλιγγενεσίας

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επέτειο της Παλιγγενεσίας

Μήνυμα προς τους Έλληνες για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσω της ΕΡΤ .

Το μήνυμα

Πριν από 200 χρόνια, εμπνευσμένοι από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης. Της παθιασμένης πίστης στη δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο λαός της Ελλάδας ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών ενώνεται με τον ελληνικό λαό για τον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.

Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις HΠΑ με την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας για να συντάξουν το Σύνταγμά μας και να διαμορφώσουν την πρώτη σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υπερασπίστηκαν τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία. Δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Έχω ευλογηθεί με φιλίες ζωής μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινότητα. Την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή στην κατάχρηση της εξουσίας.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ηγέτιδα δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες ναυτικής υποστήριξης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στη Κρήτη και τις δυνάμεις προσωρινής παραμονής των ΗΠΑ σε άλλα μέρη στην Ελλάδα.

Μέσω του συνεχιζόμενου Στρατηγικού Διαλόγου, έχουμε αναβαθμίσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε άποψη. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο στο να καταστήσουμε την περιοχή περισσότερο ασφαλή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους ανθρώπους των εθνών μας και στον κόσμο.

Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να μεγαλώνει σε βάθος και εύρος. Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στην περιοχή, βελτιώσαμε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Συνεργαζόμαστε στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για το κράτος δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που καθοδήγησαν τις κοινωνίες μας για 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμα περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα 200 χρόνια υπενθυμίζουν στους Αμερικανούς και στους Έλληνες την διαρκή ισχύ των αρχών. Που πυροδότησαν τις αντίστοιχες επαναστάσεις μας και τις αξίες που στηρίζουν τις δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό, σε μια χρονιά επετειακών εορτασμών και εκδηλώσεων. Που γιορτάζουν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις στον δρόμο μας.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ