Η Ιντερπόλ προειδοποιεί: «Κορυφή του παγόβουνου» τα ψεύτικα εμβόλια σε Νότια Αφρική και Κίνα

465

Οι επιτήδειοι είτε τα παράγουν και τα πωλούν σε γηροκομεία ή μέσω διαδικτύου. Είτε επιχειρούν να τα κλέψουν με επιθέσεις σε αποστολές και αποθήκες

Μόνον ως «κορυφή του παγόβουνου» χαρακτηρίζει η Ιντερπόλ τις κατασχέσεις της αστυνομίας, σε Κίνα και Νότια Αφρική, ψεύτικων εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όλα ξεκίνησαν όταν, όπως ανακοίνωσε η Interpol, 400 φιαλίδια -που ισοδυναμούν με περίπου 2.400 δόσεις- και περιέχουν το ψεύτικο εμβόλιο. Βρέθηκαν σε μια αποθήκη στο Γκέρμιστον έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν επίσης, ψεύτικες μάσκες, ενώ συνελήφθησαν και τρεις Κινέζοι καθώς και υπήκοοι της Ζάμπιας.

Ωστόσο, στην άλλη μεριά του πλανήτη, στην Κίνα η αστυνομία εντόπισε εκεί με ένα δίκτυο που πωλούσε ψεύτικα εμβόλιαCovid-19. Μετά από επιδρομή της κινεζικής αστυνομίας με την συνδρομή της Interpol, σε εγκαταστάσεις παραγωγής των ψεύτικων αυτών εμβολίων βρέθηκαν περισσότερα από 3.000 σκευάσματα.

Η υπόθεση των πλαστών εμβολίων δεν τελείωσε, όμως, εκεί. Η Ιντερπόλ εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό σε όλο τον κόσμο για οργανωμένα δίκτυα. Τα οποία δρουν ακόμα και διαδικτυακά στοχεύοντας στην παραγωγή και διανομή ψεύτικων εμβολίων. «Ενώ χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όταν πρόκειται για το έγκλημα που σχετίζεται με το εμβόλιο Covid-19», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ.

Τα κυκλώματα διανομής ψεύτικων εμβολίων απλώνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Και αναπτύσσουν διαφημίσεις στο διαδίκτυο όπου όποιος παραπλανηθεί μπορεί να αγοράσει ένα ψεύτικο εμβόλιο. Ενώ στοχεύουν σύμφωνα με την Ιντερπόλ, ακόμα και σε γηροκομεία στα οποία τα πωλούν ιδιοχείρως. «Οποιοδήποτε εμβόλιο διαφημίζεται σε ιστότοπους ή στον σκοτεινό ιστό δεν θα είναι νόμιμο. Δεν θα έχει δοκιμαστεί και μπορεί να είναι επικίνδυνο», ανέφερε ο Στοκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιντερπόλ είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση εγκληματικών οργανώσεων που θα ασχοληθούν με τα εμβόλια. Πραγματοποιώντας κλοπές σε αποστολές ακόμα και επιθέσεις σε αποθήκες προκειμένου να τα προμηθευτούν και να τα πουλήσουν στην μαύρη αγορά.

πηγη: protothema.gr