Το τρίπτυχο των προβλημάτων γύρω από το ελαιόλαδο

Τιμή, εργάτες γης και covid-19 απασχολούν έντονα τους ελαιοπαραγωγούς στην Ηλεία

Το τρίπτυχο των προβλημάτων γύρω από το ελαιόλαδο

Νοέμβριος 23, 2020 09:00 ΠΜ
Το τρίπτυχο των προβλημάτων γύρω από το ελαιόλαδο

 

 

 

Το τρίπτυχο τιμή, εργάτες γης και υγειονομικά μέτρα, βρίσκονται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο των ελαιοπαραγωγών και στην Ηλεία.

Υπ’ αριθμόν ένα θέμα  ωστόσο  εξακολουθεί και φέτος να είναι η τιμή του λαδιού που μέχρι χθες ανερχόταν στα 2,40-2,50 ευρώ, λαμβάνοντας πτωτική πορεία  σε σχέση με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου,  που είχε φτάσει στα 3 ευρώ.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους παραγωγούς του Νομού, οι οποίοι εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τους επιβίωση  στον πράσινο χρυσό.

«Αυτή τη στιγμή η τιμή είναι στα 2,5 ευρώ, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακούγονται και παράνω. Νομίζω ότι εκεί θα κυμανθεί τελικά η τιμή, η οποία για εμάς τους παραγωγούς είναι χαμηλή, αλλά η τιμή για να κρατηθούμε  και  να μπορέσουμε να μείνουμε στο χωριό απαιτεί να είναι  3 ευρώ και πάνω» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο παραγωγός και πρόεδρος της Καυκανιάς κ. Γιώργος Ρηγόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων κ. Τ. Καρνάρος, αναφερόμενος  στην τιμή του λαδιού, εξέφρασε την άποψη πως «θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να έχουμε καλύτερο έλεγχο της τιμής, που αυτή τη στιγμή από την αρχική τιμή των 3 ευρώ και λίγο παραπάνω, έχει φτάσει ήδη στα 2,40. Η ελαιοκομιδή και η παραγωγή του λαδιού στην ουσία ξεκινάει τώρα. Είμαι απαισιόδοξος ότι θα πέσει και άλλο η τιμή. Το λάδι είναι κινητήριος δύναμη για την Ηλεία και ειδικά για τη Νότια,  που είναι η πλέον βαλλόμενη και αδικημένη απ’ όλο το Νομό. Για μένα λύση  για τους αγρότες με τον μικρό κλήρο είναι η συλλογική προσπάθεια μέσω ομάδων παραγωγών».

Επίσης ο ελαιοπαραγωγός στην περιοχή της Ν. Φιγαλείας κ. Νίκος Παπαγιώργος εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η τιμή φτάνει στα 2,5 ευρώ αλλά από το γεγονός ότι δεν είναι μεγάλη η παραγωγή και  η Μεσσηνία δεν έχει ποσότητα, αναμένεται ότι θα ανεβεί το λάδι. Στην περιοχή μας υπάρχει παραγωγή κατά το ήμισυ από τα προηγούμενα χρόνια».

Εξάλλου ο  κ. Ανδρ. Θανόπουλος  ανάφερε πως είναι αναγκαία η μέριμνα προκειμένου να ενισχυθούν οι ελαιοπαραγωγοί για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν  στις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις τους, αλλά και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Εργάτες γης

Στο μεταξύ ένα ακόμα σοβαρό  ζήτημα που βρίσκεται  σε άμεση συνάρτηση με την απόδοση της ελαιοπαραγωγής, είναι οι εργάτες γης, οι οποίοι παρουσιάζουν  σημαντική έλλειψη στο Νομό.

Ωστόσο γι’  αυτούς που βρίσκονται στην περιοχή προκύπτει  το σοβαρό ζήτημα των υγειονομικών ελέγχων για covid-19, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανάγκη να διενεργηθεί  στους αλλοδαπούς που διαμένουν κατά ομάδες…

«Οι εργάτες γης είναι σημαντικό πρόβλημα, τους βάζουμε εργόσημα αλλά πολλοί δεν τα θέλουν διότι παίρνουν επιδόματα. Δεν υπάρχει Έλληνας να δουλέψει στις ελιές, εγώ κάθε χρόνο απασχολώ ένα ζευγάρι αλλοδαπών που τους προσέχουμε. Υγειονομικά λαμβάνονται μέτρα από τη στιγμή που είναι κλεισμένοι στο σπίτι… Αν δεν βρεθεί κάποιο σύγχρονο μηχάνημα για τις ελιές , δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε κάποια στιγμή,  γιατί μεγαλώνουν τα δέντρα και οι ανάγκες» δήλωσε ο κ. Ρηγόπουλος.

Σημαντικό πρόβλημα  λόγω της έλλειψης εργατών γης υπάρχει και στις πλέον ελαιοκομικές περιοχές της Ζαχάρως και των Κρεστένων, αφού οι αλλοδαποί που εργάζονται επί το πλείστον στις ελιές, δεν μπορούν να έλθουν στη χώρας μας λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις.

«Δεν υπάρχουν εργάτες γης στην περιοχή της Ζαχάρως. Συνήθως εδώ ερχόντουσαν Βούλγαροι  και Αλβανοί και επειδή   φέτος δεν μπόρεσαν αν έλθουν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.  Κάποιες ελιές θα μείνουν αμάζευτες, γιατί φέτος υπάρχει αρκετή παραγωγή. Οι Έλληνες δεν προλαβαίνουν να πάνε για μεροκάματο γιατί έχουν τις δικές τους. Τα πράγματα φέτος είναι πολύ δύσκολα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως κ. Γ. Αλεξανδρόπουλος.

Στον Υπουργό Επικρατείας

Να αναφερθεί ότι σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το λάδι, ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος σε επικοινωνία, που με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, του έθεσε τα εξής :

  • Πρώτον, τα προβλήματα, που έχουν προκύψει, στη φετινή συγκομιδή του ελαιοκάρπου, λόγω της πανδημίας, με την έλλειψη εργατών και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στις διατάξεις που αφορούν το εργόσημο.
  • Δεύτερον, την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των αγροτών και γενικά όλων των πολιτών από την πανδημία.

 

Share this:
Tags:

-

-