Συνεχίζουν να παραμένουν «άγραφοι» για τον ΕΟΔΥ

Οι αλλοδαποί εργάτες γης της Βόρειας Ηλείας

Συνεχίζουν να παραμένουν «άγραφοι» για τον ΕΟΔΥ

Νοέμβριος 21, 2020 08:01 ΠΜ
Συνεχίζουν να παραμένουν «άγραφοι» για τον ΕΟΔΥ

Ενώ ο 27χρονος αλλοδαπός εργάτης γης που διέμενε στη Μανολάδα συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Covid του Ρίου, επανέρχεται και πάλι ένα ζήτημα για το οποίο η «ΠΡΩΤΗ» είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου από τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Σε υγειονομική βόμβα ενδέχεται να εξελιχθεί η ανάγκη της Ηλείας για αλλοδαπούς εργάτες γης το άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως θα επιστρέψουν σε περιοχές της Βόρειας Ηλείας γύρω στους 7.000 αλλοδαποί εργάτες γης, καθώς ξεκίνησε ήδη η καλλιέργεια της φράουλας, ενώ επίκειται και η ελαιοκομιδή.  Γράφουμε πως θα «επιστρέψουν», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο είχαν μεταβεί σε άλλες περιοχές για αγροτικές εργασίες. Συγκεκριμένα, στη Λακωνία, τη Μεσσηνία, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την… Ιταλία. Το ζήτημα είναι πως από τους 7.000 αλλοδαπούς εργάτες, ένα μεγάλο ποσοστό δεν διαθέτει τα νόμιμα έγγραφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τεστ για covid. Στην ουσία είναι… «άγραφοι», καθώς εδώ και πολλά χρόνια η Πολιτεία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των παραγωγών που τους απασχολούν δεν έχει απλοποιήσει το σύστημα χορήγησης  προσωρινής άδειας εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, οι ίδιοι οι παραγωγοί προχωρούν σε αγορά τεστ για τους εργάτες, ωστόσο, ο ΕΟΔΥ απλά δεν ασχολείται… Για το ελληνικό κράτος απλά δεν… υπάρχουν!», γράφαμε τότε.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «άμεσα θα έπρεπε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να ελέγξει αυτούς τους ανθρώπους, γιατί δεν είναι 10 και 20, μιλάμε για περίπου 7.000! Πρέπει να ελεγχθούν, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασθενείς ή φορείς. Είναι όμως ανέλεγκτοι και το κράτος οφείλει να τους ελέγξει για covid», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» για το θέμα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης, ο οποίος εδώ και καιρό είχε κρούσει στις αρμόδιες υπηρεσίες των κώδωνα του επερχόμενου κινδύνου».

Κανένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ φυσικά δεν έλεγξε κανέναν. Αντίθετα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησαν σε ελέγχους στους αντίστοιχους εργάτες γης. Έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, ας γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

protinews

Η «ΠΡΩΤΗ» είχε αναδείξει το θέμα από τις 30 Σεπτεμβρίου. Απολύτως τίποτα δεν έγινε από τότε

Share this:
Tags:

-

-