Στην λήθη περνά το παλαιό Μανωλοπούλειο

Αναγκαίο το σχέδιο διάσωσης του νεοκλασσικού κτιρίου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Πύργου

Στην λήθη περνά το παλαιό Μανωλοπούλειο

Νοέμβριος 16, 2020 11:41 ΠΜ
Στην λήθη περνά το παλαιό Μανωλοπούλειο

«Οι Λαοί χάνονται, όταν χάσουνε την ιστορική τους μνήμη» λέει σοφά ο λαός μας και το ίδιο τείνει να συμβεί και με την πόλη του Πύργου καθώς μέρα με την μέρα «σβήνει» και το κτίριο του παλαιού Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου. Ένας χώρος που ακόμα και σήμερα, παρά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλοντα χώρο του, προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Το Μανωλοπούλειο κατασκευάστηκε το 1886 με αρχική χορηγία των οικογενειών Μανωλοπούλου και Κανδυλιέρη. Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο νεοκλασσικού ρυθμού το οποίο εικάζεται ότι είναι έργο του Τσίλλερ. Το 1902 ονομάστηκε «Μανωλοπούλειο Δημοτικό Νοσοκομείο Πύργου» ενώ από την αρχή λειτούργησε ως νοσοκομείο. Το 1936 ανακαινίσθηκε. Επεμβάσεις, ανακαινίσεις και επισκευές έγιναν στο κτίριο τη δεκαετία του '60.

protinews

 

protinews

Το κτίριο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νεώτερης ιστορίας της πόλης του Πύργου αλλά και ένα εξαιρετικό δείγμα της πολιτιστικής και οικονομικής άνθισης της πόλης, προηγούμενων δεκαετιών. Το Μανωλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου λειτούργησε για 110 χρόνια, οπότε μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο στη Συντριάδα. Ο σεισμός του 1993 προκάλεσε σημαντικές ζημιές, ενώ τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε από τις ισχυρές δονήσεις, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την ιστορία του, ως νοσοκομείου. Το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του για αρκετά χρόνια.… Το 2013 εκπονείται μελέτη ανακαίνισης και ανάπλασής του, που έχει και τη «βούλα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, καθώς προβλεπόταν η δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού και κέντρου τεχνών… Άγνωστο γιατί, και αυτό το σημαντικό εγχείρημα για την διάσωση και ανάδειξη του μοναδικού νεοκλασικού κτιρίου «καταποντίστηκε», με αποτέλεσμα το Μανωλοπούλειο να παραμένει ακόμα και σήμερα ρημαγμένο… ενώ ο χώρος που το περιβάλει έχει ήδη μετατραπεί με χώρο εναπόθεσης «αχρήστων» αντικειμένων! Δυστυχώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει σχέδιο για την διάσωση του παλαιού Μανωλοπούλειου, που συνεχίζει να εκπέμπει το «άρωμα» της αρχιτεκτονικής καλαισθησίας μιας εποχής που έχει να επιδείξει μοναδικά στολίδια.

protinews

 

protinews

 

protinews

 

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που καταγράφεται και στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου. Εάν μάλιστα η απαξίωση του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού κτιρίου συνεχιστεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης θα έχει οριστικά χαθεί.

protinews

 

protinews

 

protinews

Share this:
Tags:

-

-