Προβληματισμός από την καύση πλαστικών από καλλιέργειες

Στην Ηλεία: Διον. Αυγερινοπούλου: «Είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα τεθούν όταν λειτουργήσει ξανά η Επιτροπή Περιβάλλοντος»- Δηλώσεις φορέων και παραγωγών

Προβληματισμός από την καύση πλαστικών από καλλιέργειες

Νοέμβριος 14, 2020 10:15 ΠΜ
Προβληματισμός από την καύση πλαστικών από καλλιέργειες

Έντονο προβληματισμό στους κατοίκους πολλών περιοχών και της Ηλείας, εξακολουθεί να προκαλεί η καύση πλαστικών, που σε σημαντικό ποσοστό προέρχονται από αγροτικές καλλιέργειες.

Για το σοβαρό αυτό θέμα, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία,  έχουν γίνει  αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από επιστήμονες και εμπλεκόμενους φορείς, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει και συχνά να  οξύνεται.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες για την καύση αγροτικών  πλαστικών σε σημεία του Ηλειακού Κάμπου, αλλά και του Πύργου, με αποτέλεσμα να αναδύεται έντονη δυσοσμία στη ατμόσφαιρα.

 

protinews

Η πρόεδρος  της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Διον. Αυγερινοπούλου.

 

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, εκ μέρους της βουλευτού Ηλείας και προέδρου της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Διον. Αυγερινοπούλου, έχει ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο να δημιουργηθεί  μια ξεχωριστή ροή ανακύκλωσης κυρίως για το λεγόμενο μαύρο  πλαστικό, ανά περιοχές τμήματα  συλλογής, κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία με τους δήμους.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για το οποίο   έχω κάνει παρέμβαση στη Βουλή κι έτσι ξεκίνησε και από τον αρμόδιο οργανισμό  να γίνεται επεξεργασία  αυτής της ιδέας πως θα γίνει η ανακύκλωση για την οποία  και μάλλον θα δουλέψουμε μαζί με τους δήμους.  Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην περιοχή του Κάμπου αλλά και σε όλη τη χώρα. Όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, το οποίο ξεκινάει από το ότι υπάρχουν εταιρείες ανακύκλωσης πλαστικού, αλλά τα θέλουν πλυμένα και καθαρά. Λόγω κορωνοϊού δεν έχουν  ξεκινήσει οι επιτροπές, αλλά με  το που θα ξεκινήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι από τα πρώτα ζητήματα που έχω υπόψιν. Αυτό που έχω ζητήσει από το υπουργείο και το επεξεργάζονται είναι να γίνει μια ξεχωριστή ροή ανακύκλωσης κυρίως για το λεγόμενο μαύρο  πλαστικό. Θα φτιάξουν ανά περιοχές τμήματα  συλλογής, κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία με τους δήμους. Σε 2-3 μήνες αυτό θα μπει μπροστά. Θα πηγαίνουν να τα παίρνουν και να τα επεξεργάζονται στην ειδική μονάδα. Υπάρχει μία μονάδα επεξεργασίας στην Πάτρα και μία μονάδα που είναι κοντά στη Μανωλάδα. Θα βγει μια κοινή υπουργική απόφαση πάνω στο θέμα αυτό, το οποίο έχουμε δρομολογήσει» ανέφερε η κ. Αυγερινοπούλου.

Να υπάρξει μέριμνα

Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Ηλείας και κυρίως στον Ηλειακό Κάμπο, τονίζοντας ότι η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για να υπάρχει ένας χώρος που θα συγκεντρώνουν τα πλαστικά.

protinews

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Αθαν. Αντωνάτος.

 

Επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Αθαν. Αντωνάτος δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» πως δεν είναι σωστό οι αγρότες να καίνε τα πλαστικά, κυρίως τα μαύρα, αλλά αυτά θα πρέπει να τα μαζεύουν και να τα δίνουν για ανακύκλωση.

Ακόμα ο παραγωγός στην περιοχή του Πύργου κ. Παναγιώτης  Αλεξανδρόπουλος επεσήμανε τα εξής:

«Απαγορεύεται το κάψιμο στα πλαστικά κι εμείς τα συγκεντρώνουμε και έρχεται ιδιώτης και τα παίρνει για ανακύκλωση. Προσωπικά δεν γνωρίζω να καίνε  νάιλον στην περιοχή, αλλά πιθανόν να πρόκειται  για σκουπίδια. Από την πλευρά μας χρόνια τα μαζεύουμε και υπάρχει ολόκληρη διαδικασία. Κάποτε ήταν και δύο μήνες αμάζευτα, ειδικά στην οδό Κτσικαρίου, αλλά τώρα  τα έχουν πάρει.  Αν τα συγκεντρώσεις έξω δεν χρειάζεται να του βάλεις φωτιά, αλλά θα έλθει ο ιδιώτης  να τα πάρει».

 

protinews

 Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η καύση πλαστικών και από αγροτικές καλλιέργειες.

 

 

protinews

Ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος.

 

 

protinews

Ο παραγωγός στην περιοχή του Πύργου κ. Παναγιώτης  Αλεξανδρόπουλος

 

Share this:
Tags:

-

-