Προ των πυλών της Ηλείας o «Ιανός»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες ολόκληρη η Ηλεία, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά - Ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους

Προ των πυλών της Ηλείας o «Ιανός»

Σεπτέμβριος 18, 2020 09:17 ΠΜ
Προ των πυλών της Ηλείας o «Ιανός»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ήδη από χθες η Ηλεία, από τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός».

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας –Σ.Ο.Π.Π.- της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά τους Νομούς Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, με θυελλώδης ανέμους αλλά και ισχυρές καταιγίδες. 

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, επισημάνθηκαν οι ανάγκες που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του Νομού και έχουν να κάνουν κυρίως με τους καθαρισμούς, ρεμάτων και ποταμών, αλλά και την πιθανή διάνοιξη δρόμων είτε από κατολισθήσεις στα ορεινά είτε από πιθανές πτώσεις δέντρων, ενώ ζητήθηκε η συνεργασία όλων των φορέων για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν.

   Της συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π., προηγήθηκε – νωρίς χθες το πρωί – υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον κ. Αντιπεριφερειάρχη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε την επικοινωνία – εγγράφως και τηλεφωνικά – με τους εργολάβους των έργων αντιπλημμυρικών προστασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και με τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργων από το Μητρώο της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα με τον μηχανοκίνητο στόλο τους, για την άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων, που ενδέχεται να προκύψουν από την επέλαση της κακοκαιρίας.

   Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος, γνωστοποίησε στους παριστάμενους τα μέχρι τώρα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία δίνουν στην επερχόμενη κακοκαιρία τα χαρακτηριστικά «Μεσογειακού Κυκλώνα». Ήδη από χθες και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π. είχε καταγραφεί σημαντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλά και σταδιακή αύξηση των ανέμων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ζήτησε από όλους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Ο Β. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι στην Ηλεία υπάρχουν δύο «ανοιχτές» εργολαβίες και έχουν ήδη ενημερωθεί οι ανάδοχοι προκειμένου τα μηχανήματα έργου να βρεθούν σε νευραλγικά σημεία όπου μπορεί να παραστεί ανάγκη. Παράλληλα ζητήθηκε (σ.σ. χθες) από τους εκπρόσωπους των δήμων και των οργανισμών, να ενημερώσουν την Υπηρεσία για τυχόν σημεία, της περιοχής ευθύνης τους, στα οποία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και στα οποία χρειάζονται την συνδρομή της Π.Ε Ηλείας, είτε για άμεσες προληπτικές παρεμβάσεις είτε για την παρουσία μηχανημάτων έργων πλησίον των περιοχών αυτών, για άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης. Παράλληλα επέστησε την προσοχή στους εκπροσώπους των δήμων που διαθέτουν παραλιακή ζώνη, καλώντας τους να προχωρήσουν – όσοι διαθέτουν – στην απεγκατάσταση των συστημάτων αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα (seatrac), κάτι που έκανε ήδη χθες το πρωί η Π.Ε. Ηλείας στην περιοχή του Κατακόλου.   Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ.Γιαννόπουλος, εξέδωσε ενημέρωση προς τους πολίτες, εφιστώντας την προσοχή τους για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων από τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης (σ.σ χθες) έως τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (σ.σ σήμερα) 18 Σεπτεμβρίου 2020, με την έκκληση για διαρκή ενημέρωσή τους από τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη των φαινομένων και τη λήψη μέτρων προστασίας.

 

Οι δήμοι

 

Γραμμή 24ωρης επικοινωνίας για τους πολίτες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τόνισε ότι θα λειτουργήσει στο Δήμο Πύργου ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος ενώ υπογράμμισε ότι τα συνεργεία του Δήμου δουλεύουν στις περιοχές όπου σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα, όπως στον Αγ. Σπυρίδωνα, στο Ροφιά, στο Λάππατο, στην Βαρβάσαινα, προκειμένου στο μέτρο του εφικτού να προστατευτούν οι ζωές αλλά και οι περιουσίες των συμπολιτών μας. Παράλληλα επεσήμανε ότι έχει γίνει εκτροπή των νερών προκειμένου να μην πλημμυρίσουν και πάλι οι εργατικές κατοικίες. Προβληματισμό ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι η μπούκα του Αλφειού δεν έχει καθαριστεί, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανό το σενάριο πλημμυρισμού της 8Τ. Αυτός ήταν ο λόγος που επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης και απομάκρυνσης από τον χώρο τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των μελισσοκόμων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος υπογράμμισε ότι δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι καθαρισμοί από τη πλευρά της ΕΤΑΔ τόσο στην μπούκα όσο και της τάφρου κάτι το οποίο όπως επεσήμανε μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον πλημμυρισμό της περιοχής. Παράλληλα ο δήμαρχος Ζαχάρως τόνισε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο των κατολισθήσεων κυρίως στον ορεινό όγκο, και ζήτησε την συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας σε μία τέτοια περίπτωση. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στα επικίνδυνα σημεία που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι ήδη υλοποιείται έργο από πλευράς της Περιφέρειας για τον καθαρισμό των ιδιαίτερα επικίνδυνων περιοχών ενώ ζήτησε την παρέμβαση του ΓΟΕΒ στη περιοχή του Στρεφίου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ήλιδας Ευάγγελος Χριστοφόρου τόνισε ότι ο δήμος θα δεχτεί ιδιαίτερη πίεση στη λεκάνη απορροής υδάτων της Δάφνης μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και στην περιοχή του Άγιου Ηλία, ζητώντας την συνδρομή της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Παναγιώτης Βαγγελάκος επεσήμανε ότι δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι καθαρισμοί από το ΤΟΕΒ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ σημείωσε ότι η ένταση των ανέμων μπορεί να προκαλέσει την πτώση μεγάλων δέντρων… ακόμα και καλαμιών που βρίσκονται εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα.  Για την κατάσταση στο δήμο Πηνειού ενημέρωσε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παναγούλιας ζητώντας τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. 

 

Ενίσχυση με δυνάμεις

Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνδρομή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και της 117 ΠΜ Ανδραβίδας. Όπως επεσήμανε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος προβλέπεται η ενίσχυση του Νομού με 25 συνεργεία από άλλες περιοχές ενώ παράλληλα ζήτησε την χορήγηση πλατφόρμα προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί το ερπυστριοφόρο σε περίπτωση ανάγκης.

Ιδιαίτερη έμφαση, στους δυνατούς ανέμους που πιθανά θα σαρώσουν την περιοχή, έδωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν συνεργεία για το κόψιμο των δέντρων, ενώ ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και για τους ΡΟΜΑ οι οποίοι είναι πιθανό να μείνουν άστεγοι και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΕΑΤ Διονύσης Κότσιφας δήλωσε ότι θα υπάρχει η συνδρομή από την 117 ΠΜ Ανδραβίδας, όπου και όποτε χρειαστεί. Κλείνοντας το κύκλο των τοποθετήσεων ο  Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι επιβάλλεται ο απόλυτος συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. «Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις είμαστε ένα, λειτουργούμε ως ενιαίο σύνολο και με συνεργασία και διαρκή επικοινωνία θα αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα προκύψουν», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

 

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου

 

Κλειστά τα σχολεία… λόγω «Ιανού»

 

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, που υπέγραψε χθες το πρωί, εξαιτίας των προγνώσεων για την επικείμενη εκδήλωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων και για λόγους ασφάλειας των μαθητών, σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας!

 

 protinews

 

protinews

 

protinews

Share this:
Tags:

-

-