Πώς θα εξοικειωθούν τα παιδιά στη χρήση της μάσκας*

Πώς θα εξοικειωθούν τα παιδιά στη χρήση της μάσκας*

Σεπτέμβριος 28, 2020 11:11 ΠΜ
Πώς θα εξοικειωθούν τα παιδιά στη χρήση της μάσκας*

Το πώς θα αντιδράσει το κάθε παιδί στη χρήση της μάσκας εξαρτάται τόσο από το ίδιο όσο και από την ηλικία του. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν συνήθως καμία δυσκολία. Τα μικρά παιδιά μπορεί να αντιδράσουν θετικά, γιατί βλέπουν τη μάσκα σαν ένα καινούριο παιχνίδι τους ή τους θυμίζει έναν αγαπημένο τους ήρωα. Μπορεί όμως, και να φοβηθούν ή να χρειαστούν χρόνο για να τη συνηθίσουν.

Τα παιδιά, από τη στιγμή που γεννιούνται, παρατηρούν τις εκφράσεις των προσώπων γύρω τους –κυρίως της μητέρας- για να νιώσουν ασφάλεια. Όταν τα πρόσωπα κρύβονται μερικώς από τις μάσκες, δεν μπορούν να δουν αυτό που τους είναι οικείο, με αποτέλεσμα να φοβούνται. Ο φόβος αυτός αφορά κυρίως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που εξαιρούνται έτσι κι αλλιώς από τη χρήση της μάσκας.

Πώς θα εκπαιδεύσετε τα παιδιά στη χρήση της μάσκας;

Δώστε χρόνο για εξοικείωση. Δείξτε του τη διαδικασία και κάντε τη πολλές φορές μαζί, αλλά και μόνο του: πώς να βάλει αντισηπτικό ή να πλύνει τα χέρια, πώς βάζει και βγάζει τη μάσκα, πού την τοποθετεί. Χρησιμοποιήστε, αν θέλετε, και βιντεάκια στο youtube που δείχνουν βήμα προς βήμα τη διαδικασία.

Εξηγήστε με απλά λόγια γιατί πρέπει να τη φοράει. Απαντήστε στις ερωτήσεις του και ενθαρρύνετε το παιδί όταν τη φορά και τη χρησιμοποιεί σωστά. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και υποστήριξη μέχρι να νιώσουν άνετα. Χρησιμοποιήστε αγαπημένους ήρωες που φορούν μάσκα ή δείξτε φωτογραφίες άλλων παιδιών με μάσκα για να ενισχύσετε τον σκοπό σας.

Αφήστε το να επιλέξει τη μάσκα που του αρέσει ή δώστε του την επιλογή να τη διακοσμήσει όπως θέλει. Μπορεί να ζωγραφίσει ή να κολλήσει αυτοκόλλητα κι αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να τη φοράει πιο εύκολα. Θα είναι κάτι που δημιούργησε μόνο του κι αυτό του δίνει την αίσθηση του ελέγχου και της ικανοποίησης.

Παίξτε με τις μάσκες. Το παίξιμο ρόλων, όπως του γιατρού και της νοσοκόμας, το να φορέσει τη μάσκα στο αγαπημένο του ζωάκι ή κούκλα, εξοικειώνει το παιδί με τη μάσκα πιο γρήγορα μέσα από έναν διασκεδαστικό τρόπο.

Γίνετε πρότυπο για το παιδί. Φορέστε τη μάσκα σας όπου χρειάζεται για να σας βλέπει. Φορέστε τη για να κοιταχτείτε μαζί στον καθρέφτη και να βγάλετε φωτογραφίες. Συζητήστε γι᾽ αυτό όσο το κάνετε.

Χρησιμοποιήστε ανταμοιβές που θα βασίζονται στον χρόνο που το παιδί θα φορά τη μάσκα και στην ορθή χρήση της. Το σύστημα ανταμοιβών εφαρμόζεται το όταν το παιδί δυσκολεύεται αρκετά με τη μάσκα. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι μια βόλτα, το να παίξετε ένα παιχνίδι, κ.α.

Τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζουμε και εξαρτάται κι από εμάς πώς θα τα κάνουμε να προσαρμοστούν και να βιώσουν αυτή την κατάσταση. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, έστω και με αυτές τις συνθήκες, από το να στερηθούν την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους και όλα τα ερεθίσματα που δίνει το σχολείο.

 

 

 

*Της Δήμητρας Καββαθά,  Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια  dimitrakavvatha@hotmail.com

Share this:
Tags:

-

-