Νέα στοιχεία: Μετά την όσφρηση, ο κορονοϊός μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή

Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μόνιμη απώλειά της

Νέα στοιχεία: Μετά την όσφρηση, ο κορονοϊός μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή

Οκτώβριος 14, 2020 12:15 ΜΜ
Νέα στοιχεία: Μετά την όσφρηση, ο κορονοϊός μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η Covid-19 συνδέεται με την απώλεια της όσφρησης, σύμπτωμα μάλιστα που αρχικά είχε υποτιμηθεί.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία Βρετανών επιστημόνων, με αφορμή την περίπτωση 45χρονου ασθενούς, φαίνεται πως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή και μάλιστα να προκαλέσει ξαφνική και μόνιμη απώλειά της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φωτεινή-Στεφανία Κούμπα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Νοσοκομείου Royal National Throat Nose and Ear Hospital, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Case Reports», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», επεσήμαναν ότι τα προβλήματα ακοής χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και επείγουσα θεραπεία στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού.

 

Ο 45χρονος άνδρας, ο οποίος έπασχε από άσθμα και νόσησε με Covid-19, διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε φαρμακευτική αγωγή με ρεμδεσιβίρη, ενδοφλέβια στεροειδή και άλλα φάρμακα. Μία εβδομάδα αφότου βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εμφάνισε απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί του. Οι γιατροί ανέφεραν ότι κανένα από τα χορηγηθέντα φάρμακα δεν μπορεί να προκάλεσε τέτοια παρενέργεια, οι εξετάσεις του δεν έδειξαν κάποια αυτοάνοση διαταραχή, ούτε είχε κάποιο ιστορικό προβλήματος ακοής, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η δρ Κούμπα σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο ο κορονοϊός μπορεί να κάνει ζημιά στην ακοή. Όπως είπε, «είναι πιθανό ότι ο SARS-CoV-2 εισδύει στα κύτταρα του έσω ωτός και τα καταστρέφει ή αναγκάζει το σώμα να απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, τις κυτταροκίνες, που μπορεί να είναι τοξικές για το έσω ους. Ακόμη και η μονόπλευρη απώλεια ακοής έχει σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου, αν δεν θεραπευθεί άμεσα».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Κέβιν Μάνρο υποστήριξε ότι και άλλοι ιοί μπορούν να επηρεάσουν την ακοή, ενώ ήδη αρκετοί άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 παραπονιούνται για βόμβο στα αυτιά τους ή για μειωμένη ακοή. Μία μελέτη του σε 121 ασθενείς βρήκε ότι οι 16 είχαν προβλήματα ακοής δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

 

 

 

 

 

 

πηγη: newsbeast.gr

Share this:
Tags:

-

-