«Μέσα από άλλα μάτια…»

Με λαμπρότητα τα εγκαίνια της έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

«Μέσα από άλλα μάτια…»

Ιούλιος 23, 2018 05:00 ΜΜ
«Μέσα από άλλα μάτια…»
Παρουσία δεκάδων φίλων της τέχνης εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής η έκθεση με τίτλο: «Μέσα από άλλα μάτια – Πορτρέτα και ιστορίες από το πρόγραμμα Face Forward… into my home» που φιλοξενείται στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας.  Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συνεργάστηκαν για ένα άρτιο πραγματικά αποτέλεσμα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Αρχαία Ολυμπία έως και τις 20 Αυγούστου ενώ θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ίδιες ώρες με το μουσείο, δηλαδή από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ. Η προϊσταμένη της Εφ. Αρ. Ηλείας Δρ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια αναφερόμενη στην έκθεση τόνισε: «Το Face Forward…into my home είναι διαδραστικό πρόγραμμα που αναδεικνύει ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.
Συμμετέχουν πρόσφυγες που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του Προγράμματος ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι για περιοδική πρώτη φορά παρουσιάζεται μία περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, ένα εμβληματικό Μουσείο, όπου στεγάζονται τα πολυάριθμα ευρήματα, πραγματικά αριστουργήματα από τις ανασκαφές στο Ιερό της Ολυμπίας, στα οποία αντικατοπτρίζεται ο αρχαίος μας πολιτισμός από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα μουσεία που διαχειρίζονται σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μπορούν να δημιουργήσουν συγχρόνως ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών». 
 
Η έκθεση 
Το Face Forward …into my home αποτελείται από τις εξής τρεις φάσεις:
Φάση Ι: Εργαστήρια Αφήγησης
Οι συμμετέχοντες, ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA, καλούνται να μοιραστούν συναισθήματα, αναμνήσεις, ελπίδες και όνειρα για το μέλλον, εμπνευσμένα από έργα σύγχρονης τέχνης της συλλογής του ΕΜΣΤ.
Τα έργα τέχνης αποτελούν το ερέθισμα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, όπως η αναγκαστική μετακίνηση, η ένταξη, η ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων, η κοινωνική αλληλεπίδραση, η ταυτότητα.
Μέσα από δέκα συναντήσεις στους χώρους του ΕΜΣΤ και σε κλίμα σεβασμού και αποδοχής, οι συμμετέχοντες σταδιακά αφηγούνται αυτοβιογραφικές ιστορίες τους που αποκαλύπτουν βιώματα του παρελθόντος, στιγμές της καθημερινότητας και σχέδια και όνειρα για το μέλλον.
 
Φάση ΙΙ: Φωτογραφικά Πορτρέτα
Η φωτογράφιση γίνεται αφού έχει προηγηθεί η εξιστόρηση των βιωμάτων στο εργαστήριο και επιχειρεί την ψυχογραφική απόδοση της φυσιογνωμίας των συμμετεχόντων.
Συνοδευόμενα από τις ιστορίες τους, τα πορτρέτα ρίχνουν φως στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Τα πορτρέτα και οι ιστορίες αποκαλύπτουν το «ανθρώπινο πρόσωπο» του προσφυγικού ζητήματος, εστιάζοντας σε θέματα κοινά, υπαρξιακά και συναισθηματικά, που ενώνουν.
 
Φάση ΙΙΙ: Έκθεση Φωτογραφικών Πορτρέτων και Προσωπικών Αφηγήσεων
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρουσιάζονται σε ηλεκτρονική μορφή τα έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ που αποτέλεσαν το ερέθισμα για τις αφηγήσεις καθώς και ένα σύντομο βίντεο-καταγραφή όλου του προγράμματος.
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ακούσουν τις προσωπικές αφηγήσεις, των συμμετεχόντων, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, μέσω της ειδικής εγκατάστασης που υπάρχει δίπλα σε κάθε πορτραίτο.
 
Share this:
Tags:

-

-