Μεγάλη αναστάτωση με τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ποιοι έμειναν εκτός και δεν βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς

Μεγάλη αναστάτωση με τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεκέμβριος 21, 2018 04:30 ΜΜ
Μεγάλη αναστάτωση με τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε με τη μη καταβολή των ενισχύσεων στους λογαριασμούς των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χθες. Τελικά πιστώθηκαν χρήματα χθες  το βράδυ στους λογαριασμούς των αγροτών ωστόσο, συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών δεν θα βρει στους λογαριασμούς της την ενίσχυση. Πρόκειται για τους αγρότες που είχαν οφειλές και κινδύνευαν με κατάσχεση.
 
Στους λογαριασμούς τους δεν πιστώθηκαν τα χρήματα και οι αγρότες αυτοί θα πρέπει να περιμένουν την ψήφιση της τροπολογίας και το ΦΕΚ που περιλαμβάνει το ακατάσχετο των ενισχύσεων στα 7.500 ευρώ.
 
 
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι: «Πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των ποσών της β΄ δόσης της Βασικής Ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης και των ποσών που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, συνολικού ύψους 870,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά των δικαιούχων θα πιστωθούν από σήμερα (σ.σ. χθες) το βράδυ στους λογαριασμούς τους.
 
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για την θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ».
 
Συγκεκριμένα η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στη βροχή άσχετων τροπολογιών που είχε συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, μετέθεσε τη συζήτηση για την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.
 
Η εν λόγω απόφαση μπλόκαρε προσωρινά την καταβολή των ενισχύσεων, ωστόσο με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και σε συνεννόηση με την Τράπεζα, η πληρωμή των επιδοτήσεων προχώρησε κανονικά και η απόδοση των ποσών που έχουν παρακρατηθεί εξαιτίας ενεργών κατασχετηρίων που εκκρεμούν κατά ορισμένων δικαιούχων, θα αποδοθούν μετά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για το ακατάσχετο.
 
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι τα χρήματα της βασικής και πράσινης ενίσχυσης καθώς και της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, που ανέρχονται συνολικά σε 878 εκατ. ευρώ, πληρώθηκαν.
 
Σήμερα ο σχεδιασμός είναι να πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε ένα μπαράζ πληρωμών τόσο σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) όσο και σε μέτρα άλλων προγραμμάτων.
 
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικά 595.858 δικαιούχοι θα πληρωθούν 323.511.303,21 ευρώ, που αφορά το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον Οκτώβριο, το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2018 ανέρχεται σε 1.006.159.614 ευρώ.
 
Επίσης, το ποσό των 525.823.405,57 ευρώ θα πιστωθεί σε 597.321 δικαιούχους της πράσινης ενίσχυσης και 28.987.120,30 ευρώ σε 70.324 δικαιούχους της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.
 
 
 
newsbeast.gr
Share this:
Tags:

-

-