Κορονοϊός: Το στοίχημα των 7 ημερών για την κυβέρνηση

Όταν το δεύτερο κύμα του κορονοϊού κάνει την εμφάνισή του στην παγκόσμια κοινότητα, η κατάσταση συναγερμού επιστρέφει αναμφίβολα και σε κάθε χώρα

Κορονοϊός: Το στοίχημα των 7 ημερών για την κυβέρνηση

Σεπτέμβριος 21, 2020 09:40 ΠΜ
Κορονοϊός: Το στοίχημα των 7 ημερών για την κυβέρνηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου το σήμα της εγρήγορσης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, τροφοδοτεί από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης της πανδημίας τις αναγκαίες αποφασιστικές κινήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και οδηγεί στην αποτροπή διασποράς του ιού στην ελληνική επικράτεια. Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και ο κίνδυνος «εισβολής» των χειρότερων σεναρίων έφερε ως γνωστόν νέα μέτρα τα οποία αρχίζουν να εφαρμόζονται από σήμερα και θα ισχύσουν, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση, μέχρι τις 4 Οκτώβρη. Ωστόσο ουδείς στην κυβέρνηση αποκλείει η δέσμη μέτρων να τροποποιηθεί νωρίτερα και να αυστηροποιηθεί περαιτέρω, εφόσον διαπιστωθεί αύξηση αντί περιορισμός των κρουσμάτων και δη στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταφέρει από σήμερα- και για κάθε 24ωρο που περνά- να φρενάρει τα κακά σενάρια και να αποφύγει το lockdown στο λεκανοπέδιο ή και γενικότερα.

 

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την ενημέρωση των ειδικών στην σύσκεψη που ξεκινά σήμερα στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου για να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για την αντιμετώπιση των κρισιμότατων 24ώρων που ακολουθούν. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «ποντάρει» στην βασική προϋπόθεση για την σωστή εφαρμογή των μέτρων, δηλαδή στην έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών. «Το στοίχημα κρίνεται και αυτές τις ώρες που μιλάμε και θα το κερδίσουμε αν όλοι κατανοήσουν την ανάγκη να εφαρμόσουμε τα μέτρα, που ξεκινούν από την ορθή χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας και χαρακτηρίζει κρίσιμο το διάστημα των επτά ημερών που ακολουθούν. Κύριος στόχος είναι η αποφυγή της καραντίνας για δεύτερη φορά- κάτι που όμως θα επιβεβαιωθεί μόνον εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών (ώστε να μην υπάρξει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας).

Το στοίχημα αφορά φυσικά στην αποφυγή σκληρότερων μέτρων για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας από τον κίνδυνο μεγαλύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη. Επί του παρόντος, τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από σήμερα προβλέπουν:

  • Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
  • Την αναστολή συναυλιών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και την προβολή ταινιών σε κλειστά σινεμά
  • 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
  • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
  • Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
  • Εκτεταμένους ελέγχους σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία) κα.

Θέμα ωρών η μετάβαση του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα

 

Πακέτο εννέα μέτρων για τους πληγέντες

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη συγκροτήσει με εντολή του πρωθυπουργού ένα πακέτο εννέα παρεμβάσεων των οποίων η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το αποθεματικό του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

 
 
 
 
 
 
Share this:
Tags:

-

-