«Κλινικά νεκρές» οι δασικές υπηρεσίες

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού μπλοκάρουν τις χιλιάδες αντιρρήσεις για δασικούς χάρτες και στην Ηλεία

«Κλινικά νεκρές» οι δασικές υπηρεσίες

Ιανουάριος 24, 2020 06:09 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Κλινικά νεκρές» οι δασικές υπηρεσίες

 

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών  για τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί γύρω από τους δασικούς χάρτες και στην Ηλεία, εκφράζει το πόρισμα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά και τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται  στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το πόρισμα που  είχε αναθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος  Κωστής  Χατζηδάκης,  σε επιτροπή δασολόγων και άλλων αρμοδίων  για την πορεία των δασικών χαρτών, η όλη διαδικασία με τις αντιρρήσεις   έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες σε πολλούς νομούς χαρακτηρίζονται ως «κλινικά νεκρές»!

Ως λύση  στο  πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες  προτείνεται η εργασία των αρμοδίων επιτροπών εκτός ωραρίου και με αμοιβή, προκειμένου να   ελεγχθούν οι αντιρρήσεις που  στο νομό Ηλείας φτάνουν  περίπου τις 12.000, ενώ  ένα μόνο μικρό ποσοστό απ’ αυτές έχει ελεγχθεί…

«Η επιτροπή έχει παραδώσει το πόρισμα,  το οποίο αναφέρεται και στις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού κλπ. και έπεται  στο κατά πόσο θα το υλοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος  ή μη. Το πόρισμα μιλάει για όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και της Ηλείας, όπου υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες  με τους δασικούς χάρτες. Εμείς τώρα έχουμε που μεγάλες  καθυστερήσεις προκειμένου να γίνουν διορθώσεις του δασικού χάρτη και να κυρωθεί οριστικά, επόμενο είναι να πάμε και προς τα πίσω. Στο νομό μας είναι γύρω στις 12.000 αντιρρήσεις και το είναι μικρό το νούμερο που έχουν ελεγχθεί, γιατί  οι επιτροπές που στελεχώνονται και από δικηγόρους δεν μπορούν  να συνεδριάζουν ανά πάσα στιγμή.  Και βεβαίως οι εργαζόμενοι είναι επιφορτισμένοι και με τα καθημερινά τους καθήκοντα και είναι δύσκολο να συνεδριάζουν  σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες που τους έχουν επιβάλλει, εντός του ωραρίου»  ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο Διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος.

Τα προγράμματα

Εξάλλου η  μεγάλη έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται στις δασικές υπηρεσίες της Ηλείας, έχει σαν συνέπεια να μην προχωράει   και η υλοποίηση  διαφόρων σημαντικών προγραμμάτων   που αφορούν  και την πολιτική προστασία στο νομό.

Χαρακτηριστική  είναι η περίπτωση  προγράμματος  που «τρέχει» για πυρκαγιές, χείμαρρους  και δασικές ασθένειες, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κορισιάνο λόγω  του μεγάλου φόρτου  εργασίας και της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να  συνταχτεί ο σχετικός φάκελος για να γίνει η προμήθεια και ο διαγωνισμός.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε χθες αντικείμενο σύσκεψης  με τους Δασάρχες  του νομού, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε ως λύση η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους, κάτι που όμως δεν προβλέπεται για το υπομέτρο 8.3  που περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης ζημιών σε δάση έναντι βιοτικών και αβιοτικών απειλών, όπως  πυρκαγιές, παθογόνοι οργανισμοί και  πλημμυρικά φαινόμενα.

«Οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν λόγω του πολλαπλού φόρτου εργασίας,  από  την έλλειψη προσωπικού  να φτιάξουν το φάκελο, προκειμένου να γίνει η προμήθεια και διαγωνισμός. Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί έτσι ώστε το πρόγραμμα να φτάσει σε τελικό στάδιο που είναι ο διαγωνισμός  και είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό,  διότι με τις θερμικές κάμερες, την ανίχνευση των πυρκαγιών και όλα αυτά που προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν 100%, θα βελτιώσουν  την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δυστυχώς  όμως δεν μπορούμε  να προχωρήσουμε και σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» εξήγησε ο Δ/ντης Δασών.

Παράλληλα  οι δασικές υπηρεσίες βρίσκονται αντιμέτωπες και με τη γραφειοκρατία που ταλανίζει το Νομό μας , με το να πηγαίνουν θέματα που είναι συσχετισμένα με τους δασικούς χάρτες (παραχωρητήρια, εξαγορές και χρήση εκτάσεων, δασωμένοι αγροί κ.α.)  στην Πάτρα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Θαρρώ ότι θα έπρεπε να γίνει μια μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το συντονιστή της Αποκεντρωμένης προς το Διευθυντή Δασών και ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα από τη γραφειοκρατία.  Περιμένουμε  να δούμε πως θα εξελιχθεί το όλο αυτό το  πράγμα γιατί ανησυχώ πολύ από την κατάσταση που επικρατεί στις δασικές υπηρεσίες και δε γνωρίζω τι πολιτικές θέλουν να ακολουθήσουν» κατέληξε ο κ. Κορισιάνος.

 

Share this:
Tags:

-

-