Κακοκαιρία Ιανός: Σε επιφυλακή η Ηλεία - Εικόνες καταστροφής στο Ιόνιο

Σάρωσε το Ιόνιο ο Ιανός - Μεγάλες καταστροφές στην Ιθάκη - Συναγερμός στην Ηλεία, ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο για τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Ιανός: Σε επιφυλακή η Ηλεία - Εικόνες καταστροφής στο Ιόνιο

Σεπτέμβριος 18, 2020 04:49 ΜΜ
Κακοκαιρία Ιανός: Σε επιφυλακή η Ηλεία - Εικόνες καταστροφής στο Ιόνιο

Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός βρίσκεται από χθες το βράδυ η Δυτική Ελλάδα. Προβλήματα με την ηλεκτροδότησηπτώσεις δέντρων και πλημμυρισμένα υπόγειασπίτια και καταστήματα συνθέτουν το σκηνικό στα νησιά του Ιονίου. Έντονη βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι πνέουν σε Ηλεία και Μεσσηνία ενώ έπεσαν οι πρώτες σταγόνες στην Αθήνα. Το βράδυ ήταν ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και της Ζακύνθου, καθώς το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας προκάλεσε πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων.

 

Πύργος: Ζημιές και στην Ηλεία

Μικρής έκτασης ζημιές σε περιοχές του Κατακόλου, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών προκλήθηκαν, σύμφωνα με την Περιφέρεια, από το κύμα της κακοκαιρίας, που πλήττει την Ηλεία. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε αρχικά σήμερα το Κατάκολο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Φραγκίσκο Κολόσακα, ο οποίος, σύμφωνα με την περιφέρεια, τον ενημέρωσε για τις μικρής έκτασης, ζημιές που προκλήθηκαν, αλλά και για τα επικίνδυνα σημεία στην περιοχή.

Στην συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε περιοχές του δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Γιάννη Λέντζα. Σύμφωνα με την περιφέρεια, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και τις πρωινές ώρες σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, με τις υπηρεσίες του δήμου να παρεμβαίνουν άμεσα και να δίνουν λύσεις.

Παράλληλα, έγιναν προληπτικές παρεμβάσεις από τα μηχανήματα που εργάζονται στο αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται στην περιοχή, «Μπρινιάς». Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι εργασίες καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων, στην περιοχή της Γαστούνης, αλλά και στην περιοχή του νοσοκομείου Πύργου.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στην Ηλεία στην οποία έχουν ληφθεί μέτρα αυτοπροστασίας από τους πολίτες, καθώς φαίνεται ότι ο κυκλώνας Ιανός θα ξαναπεράσει από την περιοχή κάτι που αναμένεται να επιφέρει έντονη βροχόπτωση. Χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι έλεγαν ότι ο Ιανός από τις 18:00 και μετά θα «καθίσει» πάνω από την Ηλεία, καθώς η ευρύτερη περιοχή θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα.

 

Ζάκυνθος: Στη δεύτερη φάση της επίσκεψης του Ιανού το νησί

Η Ζάκυνθος ξαναμπαίνει στη δίνη του κυκλώνα κάτι που επιφέρει έντονα καιρικά φαινόμενα. Την ίδια στιγμή σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ κάτοικοι και καταστηματάρχες έχουν «οχυρώσει» σπίτια και μαγαζιά στο παραλιακό μέτωπο, καθώς τα πελώρια κύματα σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους φέρνουν τη θάλασσα πολλά μέτρα μέσα από τις ακτές.

 

Ο μεσογειακός κυκλώνας έχει ανατρέψει τα μετεωρολογικά δεδομένα, καθώς άλλαξε τελικά πορεία. Αυτή τη στιγμή πλήττει ξανά το Ιόνιο, καθώς έκανε... αναστροφή. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε αναλυτικά πώς θα επηρεάσει ο κυκλώνας, ανά τρίωρο, τις περιοχές του Ιονίου, που θα πέσει πολύ νερό. Ως τις 6:00 το απόγευμα θα δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού, η δυτική Στερεά και πολύ περισσότερο η δυτική Πελοπόννησος και κυρίως οι περιοχές της Ηλείας.

Από το βράδυ της Παρασκευής θα επηρεαστούν κεντρικό και νότιο Ιόνιο, το σύνολο της Πελοποννήσου, η Δυτική Στερεά, λιγότερο η Αττική και μόνο τα δυτικότερα τμήματά της, ενώ την Κυριακή η κακοκαιρία θα μετατοπιστεί προς την Κρήτη όπου και θα εξασθενήσει.

 

Μεγάλες καταστροφές στην Ιθάκη - Χωρίς ρεύμα το νησί

Οι κάτοικοι της Ιθάκης πέρασαν μια δύσκολη βραδιά, καθώς ο κυκλώνας Ιανός επέφερε μεγάλες καταστροφές στο νησί. Σπίτια, καταστήματα πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν, βάρκες βγήκαν στη στεριά, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί από τις 3:00 τα ξημερώματα, ενώ πολλά προβλήματα υπάρχουν και στις τηλεπικοινωνίες.

 

 

 
 
 
 
πηγη: ethnos.gr
Share this:
Tags:

-

-