Η ώρα των ευθυνών έφτασε...

Του Γεώργιου Κατσαμπέρη

Η ώρα των ευθυνών έφτασε...

Αύγουστος 14, 2019 04:00 ΜΜ
Η ώρα των ευθυνών έφτασε...
*Πληρεξούσιος δικηγόρος κατοίκων Αγίων Θεοδώρων και Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Από την πρώτη στιγμή του αγώνα των κατοίκων κατά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους Αγίους Θεόδωρους, είχε επισημανθεί ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχε η ανεύθυνη - υπεύθυνη κρατική εξουσία που συνδέεται  με την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της πολίτικης εξουσίας (που φυσικά και δεν είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών). Και είναι εξαιρετικά ευχάριστο η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ανάπτυξης της ΠΔΕ, να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ και να αναθέτει στον Πανεπιστήμιο τον έλεγχο του προβλήματος (κίνηση που αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας ) και από την άλλη η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, μαζί με τις συναρμόδιες τοπικές υπηρεσίες κτηνιατρικής, περιβάλλοντος κλπ, να μην γνωρίζουν τίποτε για το θέμα και να δίνουν και άλλοθι στους παράνομους.
Η ώρα των ευθυνών έφτασε. Το πόρισμα του καθηγητή ΛΕΟΤΣΙΝΙΔΗ αποτελεί πλήρη δικαίωση των κατοίκων για όλα όσα ανέφεραν τα χρόνια που πέρασαν ¨... όλες αυτές οι ενώσεις (178 στο σύνολο) έχουν χαρακτηριστική έντονη οσμή, ορισμένες δε από αυτές είναι ιδιαίτερα δύσοσμες...¨ τελικά δεν έχουμε προβλήματα με την όσφρηση μας και αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι δυστυχώς όλα τα χρόνια λειτουργία της fargeco το πρόβλημα υπήρχε και υπάρχει ακόμα και τώρα που λειτουργεί Ο ΘΕΡΜΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ!!! «...ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΩΦΛΙ...». Δηλαδή κύριοι που όλα τα χρόνια ολιγωρείτε για το θέμα, αφήνατε κατοίκους να εκτίθενται σε επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες μάλιστα δεν απαιτείται όριο για να είναι βλαπτικές για την ανθρώπινη υγεία; Νομίζω ότι πλέον είναι αναγκαίο να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, επιχειρηματίες, πολιτικοί και υπηρεσιακοί που έκαναν τα στραβά μάτια. Και φυσικά μόνη λύση η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και Το ΚΛΕΙΣΙΜΟ. Βέβαια το κλείσιμο θα είναι λιγότερο κοστοβόρο από την περιβαλλοντική αποκατάσταση.
Όμως ο καθηγητής διαπίστωσε και κάτι άλλο, «...όλα τα δείγματα νερού κατάντη των μονάδων εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλό μικροβιακό φορτίο...σε επίπεδα που μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων, σε περίπτωση επαφής με τα νερά αυτά...», παρά ταύτα όμως ο καθηγητής δεν μπορεί να διαπιστώσει από ποια από τρεις μονάδες προέρχεται η μόλυνση, ήτοι από τη FARGECO, ΤΑ ΗΛΕΙΑΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ή ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΠΟΥΛΟΥ. Πάντως είναι δεδομένο ότι οι τελευταίες ελέγχονται και αδειοδοτούνται από την ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΗΛΕΙΑΣ, η οποία όμως δεν γνωρίζει τίποτε για τα απόβλητα, καθότι ελέγχει μόνο τα ζώα.!! Άλλο βέβαια ότι το μικροβιακό φορτίο προέρχεται κυρίως από ζώντες οργανισμούς, άλλο ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε συσταθεί ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΚΕΠΠΕ για όλες τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν εκεί γιατί «βόλευε» ο κύριος ΜΟΛΥΝΤΗΣ να είναι η FARGECO HELLAS.
Σήμερα λοιπόν η ευθύνη όλων είναι δεδομένη. Εμείς ως κάτοικοι οφείλαμε να καταγγείλουμε αυτά που διαπιστώναμε, οφείλαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα ακόμα και όταν απειληθήκαμε από τις βιομηχανίες, ακόμα και αν συκοφαντηθήκαμε ότι δήθεν εξυπηρετούμε αλλότρια συμφέροντα. Το σημείο μηδέν είναι τώρα. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή οφείλει να λάβει υπόψη της ότι το πρόβλημα γιγαντώθηκε επί των ημερών της και οφείλει να ενημερώσει πλήρως και αναλυτικά την επόμενη (που οφείλει να δράσει), για την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που ξεκινά από τους Αγίους Θεόδωρους, διασπείρεται στη γύρω περιοχή και καταλήγει στο Κοτύχι.
Ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί μέχρι τελικής δικαίωσης και το θέμα θα οδηγηθεί πλέον και στην ΕΥΡΩΠΗ που κάτω από τα μάτια της επιδοτεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που βλάπτουν το περιβάλλον, που δεν ρίχνει πρόστιμα στην Ελλάδα για παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου, με την ανοχή της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Εμείς από πλευρά μας δηλώνουμε ότι οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν, η δυσοσμία είναι ανυπόφορη και το ρέμα του Βροντού καταστράφηκε επειδή κάποιοι δεν σεβάστηκαν και δεν σέβονται ανθρώπινη υγεία και περιβάλλον.
 
Share this:
Tags:

-

-