«Χωρίς προκαταβολή δεν υπάρχει καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας»

Τραγική χαρακτηρίστηκε η κατάσταση για τους παραγωγούς στη σύσκεψη στην Ο.Π. Αμαλιάδας

«Χωρίς προκαταβολή δεν υπάρχει καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας»

Δεκέμβριος 10, 2018 05:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Χωρίς προκαταβολή δεν υπάρχει καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας»
Για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δεσμεύτηκαν  οι συμμετέχοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
 
Ως  τραγική χαρακτηρίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στην Ο.Π. Αμαλιάδας, η κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες  στην Ηλεία, μετά και την αποστολή των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ που σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν μικρά ποσοστά ζημιών, ενώ συγχρόνως  είναι αβέβαιη  και η άμεση πληρωμή μέρους των αποζημιώσεων.
Στη σύσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού οι Ομάδες Παραγωγών  Αμαλιάδας και Γαστούνης με επικεφαλής τους κ.κ. Χρ. Βαλιανάτο και Σάββα Μαράτο, συμμετείχαν οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Δημ. Μπαξεβανάκης, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και κ. Γιαν. Κουτσούκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρ. Νικολακόπουλος και ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Θεοδ. Βλαγκούλης, ενώ από εκεί και πέρα … το χάος!
Το θέμα  των πληρωμών ωστόσο που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να μπορέσουν  οι παραγωγοί  βιομηχανικής τομάτας αλλά και καρπουζιών να καλλιεργήσουν ξανά, είναι μείζονος σημασίας για έναν νομό που έχει πληγεί αφάνταστα τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν  προκειμένου να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτη, προκειμένου να του τεθεί το ζήτημα της προκαταβολής για τις  ζημιές, μέχρι τέλη Δεκέμβρη ή (το αργότερο) αρχές Γενάρη.
Αναφορά εξάλλου στη σύσκεψη έγινε και στα λεγόμενα του πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπέ περί ποσοστού 20% των χαμηλών ποσοστών σε πορίσματα, τη στιγμή όμως που όπως τονίστηκε δεν έχουν αποσταλεί ακόμα οι εκτιμήσεις για τις καταστροφές στη Νότια Ηλεία…
«Εφόσον οι πληγέντες  δεν πάρουν κάποια προκαταβολή τέλος Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη, κινδυνεύει η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία.  Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα ούτε ένσταση να κάνουν... Ας αφήσει αυτά που λέει ο κ. Κουρεμπές και να δώσει τα ποσοστά που πρέπει για τα καρπούζια και την τομάτα. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες!
Θα περιμένουμε τη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη, ο οποίος αν πει ότι θα γίνουν πληρωμές το Μάρτιο θα μαζέψουμε τους παραγωγούς προκειμένου να δούμε τι θα γίνει, αφού λίγη  βιομηχανική τομάτα θα καλλιεργηθεί, τη στιγμή που κανένας δεν θα πιστώσει τους παραγωγούς»  επεσήμανε ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας.
 
Share this:
Tags:

-

-