«Έρμαιο» ξένων συμφερόντων

Στον «αέρα» βρίσκονται οι τεχνολογικές ανακαλύψεις, σύμφωνα με τον Ηλείο πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ευρεσιτεχνών

«Έρμαιο» ξένων συμφερόντων

Σεπτέμβριος 28, 2020 09:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Έρμαιο» ξένων συμφερόντων
protinews
 
protinews
 
protinews
 
protinews
 
protinews
 
Η έλλειψη ενδιαφέροντος  που  υπάρχει  εκ μέρους της επίσημης πολιτείας και των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων,  για την προστασία και την αξιοποίηση των διαφόρων νέων τεχνολογικών πατέντων, οδήγησε στην ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Ευρεσιτεχνών.
Πρόεδρος της καινούργιας Ένωσης είναι ο Ηλείος  κάτοχος πολλών διπλωμάτων κ. Βασίλης Γεωργακόπουλος,  ο οποίος με δηλώσεις του στην «ΠΡΩΤΗ» τονίζει ότι πρωταρχικός σκοπός του συλλόγου είναι να προστατέψει τις Ελληνικές ευρεσιτεχνίες, που λόγω της σαθρής νομοθεσίας τις αντιγράφουν και τελικά τις οικειοποιούνται στο εξωτερικό.
Αρχικά ο κ. Γεωργακόπουλος, εξηγώντας τις σημαίνει ευρεσιτεχνία που για πολλούς αποτελεί κάτι το άγνωστο, αναφέρει τα εξής:
«Ευρεσιτεχνία σημαίνει ένα καινοτόμο προϊόν , φάρμακο ή πρόγραμμα. Η ιδέα αυτή πρέπει να κατοχυρωθεί από τον  Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)  και απαιτείται μια συγκεκριμένη σύνταξη που να γίνεται κατανοητή από τον εξεταστή και ξεκάθαρα να φαίνεται ποιο είναι το καινοτόμο κομμάτι. Στην πορεία γίνεται μια έρευνα από το γραφείο του Μονάχου και της Χάγης και συγκρίνεται η πρόταση της ευρεσιτεχνίας με αυτές που υπάρχουν. Και αν υπάρχει κάτι το καινοτόμο, τότε εκδίδεται το δίπλωμα της ευρεσιτεχνίας. Αυτό κρατάει περίπου ένα χρόνο και θα πρέπει στο φάκελο που θα καταθέσουμε να υπάρχει και ένα σχέδιο για το προϊόν».
Όσον αφορά τις αιτήσεις που κατατίθενται στον Οργανισμό, καθώς και την προστασία που παρέχεται στους ευρεσιτέχνες, ο επικεφαλής της Ένωσης υπογραμμίζει τα εξής:
«Αυτή τη στιγμή στον Οργανισμό κατατίθενται περίπου 800 αιτήσεις ετησίως , οι οποίες είναι σε τρεις κλάδους. Η μία ευρεσιτεχνία  είναι αυτή που αφοράει το καινοτόμο προϊόν, η άλλη ο βιομηχανικός σχεδιασμός, δηλαδή το βιομηχανικό ντιζάιν σε ένα παπούτσι, έπιπλο, εξάρτημα αυτοκινήτου κλπ. Και είναι και το PIX που είναι ο σχεδιασμός της κουλτούρας και της πορείας που θα γίνει ένα έργο. Αυτά τα ελέγχει και τα προσδιορίζει ο ΟΒΙ προκειμένου να εκδοθούν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Το ότι κάποιος έχει αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας,  σημαίνει σύμφωνα με τη νομοθεσία ότι θα πρέπει να μην βγει  πουθενά στον κόσμο άλλο ίδιο προϊόν, διότι τα πνευματικά δικαιώματα τα έχεις μόνο εσύ. Αλλά τι γίνεται εδώ τώρα. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που ειδικότερα στη χώρα μας η νομοθεσία είναι τόσο σαθρή που δυστυχώς μεγάλος αριθμός Ελληνικών ευρεσιτεχνιών τις παίρνουν οι ξένοι και τις αντιγράφουν. Γι’ αυτό και εγώ αναγκάστηκα και πήρα την πρωτοβουλία και στην πορεία βρεθήκανε και άλλοι και κάναμε την Ένωση Ελλήνων Ευρεσιτεχνών, για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε  τα διπλώματά μας. Παρότι ο Οργανισμός έχει οργανόγραμμα, το κάθε τμήμα δεν επεμβαίνει. Εμένα με έχουν αντιγράψει τρεις φορές , και Έλληνες και ξένοι, έχω απευθυνθεί στα δικαστήρια αλλά δεν έχω δικαιωθεί ποτέ. Η αντιγραφή μπορεί να γίνει π.χ. λανσάρω εγώ το προϊόν μου σε μια έκθεση όπου μεγάλος αριθμός επισκεπτών είναι οι λεγόμενοι «κατάσκοποι» ή μπορεί να αγοράσουν και προϊόντα. Γνωρίζουν  ότι η  Ελλάδα είναι αδύναμη χώρα και δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπτώσεις και γι’ αυτό πολλές εταιρείες καταθέτουν τις πατέντες κατευθείαν στην Αμερική διότι εκεί δεν μπορούν να τις αντιγράψουν τόσο εύκολα.  Προσωπικά είχα κάνει μια σκάρα που εξυπηρετούσε τα βιομηχανικά κτίρια, την αντέγραψαν έκανα αγωγή, το δικαστήριο έγινε μετά από 5 χρόνια, εμφανίστηκε κάποιος  με ένα απλό χαρτί ότι δήθεν ήταν στην Ιταλία, αλλά στην πορεία  διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε τίποτα στο συγκεκριμένο αριθμό. Μετά όταν έγινε σε δεύτερο βαθμό η δίκη και δικαιώθηκα, αυτός είπε ότι χρεοκόπησε και δεν είχε τίποτα…».
 
Στην 8η θέση
Η Ελλάδα εξάλλου από πλευράς ευρεσιτεχνιών βρίσκεται περίπου στην 8η θέση, αλλά τώρα επειδή κάποιοι που είναι οργανωμένοι (λ.χ. ένα πανεπιστήμιο), αναγκάζονται και κατοχυρώνουν τις πατέντες εκτός Ελλάδας. 
«Εγώ πέρυσι ήμουν καλεσμένος από το Γερμανικό Επιμελητήριο στη Νυρεμβέργη σε διεθνή έκθεση, εντυπωσιάστηκα που βρήκα μέσα έξι Έλληνες που είχαν κατοχυρώσει της πατέντες τους στη Γερμανία, που έχει μακρά παράδοση στον τομέα αυτό. Στην Ηλεία υπάρχει ένας αριθμός ευρεσιτεχνών που αφορούν κατά βάση τη γεωργία, αγροτικά μηχανήματα και μεθόδους καλλιέργειας. Υπάρχουν τρία άτομα που δεν ζουν βέβαια στην Ηλεία, με τρεις πατέντες που έχουν σχέση με κυκλώματα πληροφορικής, Υπάρχουν και ντόπιοι που έχουν πατέντες στον γεωργικό τομέα και έχουν σχέση με την άρδευση και υδροπονική καλλιέργεια, ενώ υπάρχουν και δύο ευρεσιτεχνίες   που αφορούν  τη φράουλα,  το ελαιόλαδο κ.α.» συνέχισε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Επίσης αναφορικά με τους στόχους της Ένωσης Ελλήνων Ευρεσιτεχνών, όπως μας εξηγεί, αυτοί είναι οι εξής: 
«Ο σύλλογος έχει σκοπό να προστατέψει της Ελληνικές ευρεσιτεχνίες , να τις γνωστοποιήσει στη βιομηχανία και στην κοινωνία εντός και εκτός Ελλάδος, να βγει πραγματικό προϊόν διότι πολλοί που τις έχουν δεν έχουν τη δυνατότητα να τις βγάλουν στην παραγωγή. Είναι ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα  ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει ενεργά μέλη γύρω στα 280 άτομα, αλλά θα μπορούσαν να είναι παραπάνω γιατί είναι καινούργια η Ένωση και ο κόσμος τη βλέπει με επιφύλαξη, κάτι που είναι δικαιολογημένο. Λ.χ. υπάρχει ένας ευρεσιτέχνης από την Αρκαδία ο οποίος έκανε μια πατέντα με τη μαρμαροτεχνική δημιούργησε  εταιρεία με 12 άτομα προσωπικό και μετά αντελήφθη ότι πωλούνταν το προϊόν στη Θεσσαλονίκη σε τιμή πολύ χαμηλή. Επισκέφτηκε τον έμπορο και διαπιστώθηκε ότι προϊόν προερχόταν από την Τουρκία, όπου του είχαν αντιγράψει την ιδέα Έλληνας. Έκανε δικαστήριο δικαιώθηκε , έκανε έφεση ο άλλος και δικαιώθηκε, η υπόθεση  πήγε στον Άρειο Πάγο όπου  βγήκε μετά από δύο χρόνια απόφαση που έλεγε ότι είναι χαμηλής εφευρετικότητα  και δικαίωσε τον Τούρκο!  Αυτή είναι η αγανάκτηση των Ελλήνων».
 
Το πρώτο ηλιακό όχημα
Όσον αφορά τις ευρεσιτεχνίες που έχει σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Γεωργακόπουλος εξηγεί:
«Εγώ προσωπικά έχω 18 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είναι σε διάφορους τομείς. Εγώ έχω κάνει και το πρώτο ηλιακό όχημα στην Ελλάδα, του οποίου η  καινοτομία του ήταν  μια ηλεκτρονική πλακέτα 4 τεταρτημορίων που τη δύναμη της εκκίνησης  τη διέσπασα έτσι ώστε το αυτοκίνητο ξεκινούσε με πολύ λίγη ενέργεια. Αυτή η πατέντα υπάρχει στην Αμερική. Η κάθε ιδέα ξεκινάει πως θα λύσουμε το κάθε ζήτημα για να είναι η ζωή μας πιο εύκολη. Το δαιμόνιο της ευρεσιτεχνίας το μετέδωσα στο γιο μου Νικόλαο που έχει και αυτός 5 τίτλους. Ο ένας μάλιστα είναι πρωτοποριακός και αφοράει ανακύκλωση ρεύματος και εφαρμογή σε κολώνα ηλεκτροφωτισμού».  
Τέλος σχετικά με την αξιοποίηση των πάρα πολλών ανακαλύψεων στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Ένωσης υπογραμμίζει:
«Δεν έχουμε κεφαλαιοποιήσει ούτε το 10% των ανακαλύψεων, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα μετά να χαλάσουν ένα ποσό για το μάρκετινγκ. Στο εξωτερικό όταν έναν προϊόν είναι καινούργιο τους βοηθούν οικονομικά για την προβολή και την προώθηση. Ούτε  στο Επιμελητήριο Αθηνών ούτε στο  Σύνδεσμο Εξαγωγών δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον.  Τους φαίνονται ότι όλα είναι ουρανοκατέβατα!  Το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο, το μόνο που κατάφερε είναι  ότι έχουν βάλει στο Δ.Σ. με ακριβοπληρωμένους που κανένας δεν έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας…. Και τώρα το υπουργείο διόρισε μέσα στον ΟΒΙ διόρισε και άλλο …οργανισμό με το ίδιο αντικείμενο.  Ούτε με την έκθεση ευρεσιτεχνιών, καινοτόμων και νέων προϊόντων  που θα γίνει στις 18-19 και 20 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο μας στηρίζουν. Ένα θετικό με αυτήν είναι ότι ζήτησα να υπάρχει τιμώμενος φορέας το Πολυτεχνείο, όπου ο πρύτανης είναι Ηλείος Ανδρέας Μπουντουβής και το δέχτηκε». 
Share this:
Tags:

-

-