Ένας άλλος δρόμος για την ελληνική κτηνοτροφία

Μονάδα-πρότυπο στα Τρίκαλα με αυτόχθονες και σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων - Μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για αντίστοιχες επενδύσεις στην Ηλεία

Ένας άλλος δρόμος για την ελληνική κτηνοτροφία

Σεπτέμβριος 18, 2020 11:31 ΠΜ
Ένας άλλος δρόμος για την ελληνική κτηνοτροφία

Μία κτηνοτροφική μονάδα-πρότυπο, που λειτουργεί στα Τρίκαλα, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για αντίστοιχες επενδύσεις στην Ηλεία. Στην Αύρα Τρικάλων, τρία χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα σε μία κατάφυτη έκταση 300 στρεμμάτων εκτρέφονται από τον κ. Δημήτρη Δήμου (απόφοιτο της Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, γεωργό-οικονομολόγο) αυτόχθονες και σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων, οι οποίες υφίστανται εδώ και 10.000 χρόνια στην ελληνική ύπαιθρο με την ίδια ακριβώς μορφή.

 

«Τα τρώμε για να τα σώσουμε!»

Ο Δήμου είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που έχει βραβευθεί δύο φορές από το κίνημα Slow Food για τη συμβολή του στη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη, για τη διάσωση μιας φυλής αγελάδας, της ελληνικής στεπικής φυλής τύπου Κατερίνης. Στη φάρμα του βόσκουν σήμερα 250 μικρόσωμα βοοειδή αυτής της στεπικής φυλής, 150 χοιρομητέρες αυτόχθονου μαύρου χοίρου, 35 σκυριανά άλογα, 40 άλογα φυλής Θεσσαλίας, τέσσερα ελληνικά βουβάλια, 15 αίγες Καρύστου, 10 ουλοκερατικές κατσίκες και 10 αίγες Αγίου Νικάνορα, 25 ορεσίβια σαρακατσάνικα πρόβατα και 20 καλαρρύτικα πρόβατα. «Μέλημά μας από την αρχή ήταν η διάσωση αλλά και η αξιοποίηση των προϊόντων των ζώων. Και όταν κάποιος ρωτά “πώς μπορείτε και τρώτε αυτά τα ζώα”, η απάντηση είναι ότι “τα τρώμε για να τα σώσουμε”». Ιδίως για τον ελληνικό μαύρο χοίρο, η ευθύνη ήταν βαριά για τους κτηνοτρόφους. «Ο μαύρος χοίρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο ακόμα και στη διαιώνισή μας, στην εξέλιξη της ίδιας της χώρας μας, γιατί για μεγάλο διάστημα μόνο από το λίπος του καλύπταμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια. Από την εποχή του Ομήρου υπήρχαν τα λεγόμενα χοιροσφάγια που αξιοποιούσαν το σύνολο του ζώου. Μόνο το βογγητό του δεν αξιοποιούνταν. Χωρίς αυτά τα ζώα δεν υπήρχε επιβίωση. Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν υπήρχε πρόσθετη δαπάνη στην εκτροφή τους. Για τροφή μάζευαν καρπούς από το δάσος, βελανίδια. Κι έτσι επιβίωνε όλη η οικογένεια. Και ήταν το ζώο με το οποίο από την αρχαιότητα προσφέραμε τη φιλοξενία μας», τονίζει ο ίδιος.

Οι συνθήκες

Κοινός παρανομαστής των πιο πάνω σπάνιων και αυτοχθόνων φυλών ζώων είναι ότι διαβιούν σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής (ελευθέρας βοσκής), έχουν δε προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος και αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο τον φτωχό σε μάζα, αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ελληνικό βοσκότοπο, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ λιγότερες απαιτήσεις, παράλληλα όμως να προσφέρουν (λόγω της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας) προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Με λίγα λόγια, η παραγωγικότητά τους είναι ικανοποιητική παρά το δοσμένες οικονομικό περιβάλλον.

Στη σύγχρονη εποχή φυσικά, και η Ελλάδα κατακλύστηκε από εισαγόμενες φυλές που εξασφάλιζαν αύξηση της παραγωγής. (Ο μαύρος χοίρος γεννάει λιγότερα μικρά και αναπτύσσεται με ημιεκτατική εκτροφή. Μεγάλο μέρος της ζωής του το περνάει ελεύθερο σε ορεινούς βοσκότοπους, με κύρια τροφή τα βελανίδια.) Σήμερα το ελληνικό χοιρινό καλύπτει μόλις το 23% των αναγκών της χώρας, ενώ πολύ λιγότερο ακόμα καλύπτει ο ελληνικός μαύρος χοίρος. Στην Ελλάδα σήμερα εκτρέφονται 3.000 ζώα της φυλής. Το ενδιαφέρον πάντως αυξάνεται συνεχώς.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ο υψίστης σημασίας σκοπός της ύπαρξης της «Κιβωτού», ο όποιος υπηρετεί τη διάσωση των αυτοχθόνων και σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων, διότι τα ζώα αυτά συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ιστορία, τη ζωή και τον πολιτισμό του τόπου μας.

 

Η «αγνοούμενη» επένδυση εκτροφής αγριόχοιρων στην Ηλεία

Σε ότι αφορά την Ηλεία, πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει προσπάθεια ανάλογης επένδυσης στην Κάπελη από Ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία. Οι πληροφορίες αναφέρουν για πρόταση επένδυσης γύρω στα 1 δισ. δολάρια για εκτροφή αγριόχοιρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δασικές υπηρεσίες «πάγωσαν» την επένδυση. Πλέον, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί η εκτροφή αυτόχθονων και σπάνιων φυλών και στην Ηλεία, που αν μη τι άλλο έχει την απαιτούμενη βιοποικιλότητα.

 

protinews

Ο μαύρος χοίρος κατάφερε να διασωθεί χάρη στις προσπάθειες κάποιων «ρομαντικών» κτηνοτρόφων, όπως ο Δημήτρης Δήμου της «Κιβωτού του Δήμου».

 

protinews

Ο κ. Δήμου είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που έχει βραβευθεί δύο φορές από το κίνημα Slow Food για τη συμβολή του στη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη, για τη διάσωση μιας φυλής αγελάδας, της ελληνικής στεπικής φυλής τύπου Κατερίνης.

Share this:
Tags:

-

-