Εγκρίθηκε η αλλαγή του ονόματος από τη Βουλή της πΓΔΜ

Το… μπαλάκι στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εγκρίθηκε η αλλαγή του ονόματος από τη Βουλή της πΓΔΜ

Ιανουάριος 12, 2019 11:00 ΠΜ
Εγκρίθηκε η αλλαγή του ονόματος από τη Βουλή της πΓΔΜ
Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε χθες τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών - συν μία επιπλέον - που απαιτεί το Σύνταγμα για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.
Η κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση, αφού η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφάλισε τη στήριξη τεσσάρων βουλευτών του αλβανόφωνου κόμματος BESA, καθώς και τους αντάρτες του αντιπολιτευόμενου VMRO DPMNE. Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με τους αλβανόφωνους, η υπηκοότητα θα προσδιορίζεται "Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας και θα διευκρινίζεται για τους αλβανόφωνους στην αλβανική γλώσσα. Πλέον το "μπαλάκι" περνάει στην ελληνική πλευρά για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Share this:
Tags:

-

-