«Ας δώσει φώτιση η Παναγία για να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία»

Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλίδονας για τη μη λειτουργία του Ι.Ν. στο Βαρκό:

«Ας δώσει φώτιση η Παναγία για να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία»

Αύγουστος 27, 2020 08:40 ΠΜ
«Ας δώσει φώτιση η Παναγία για να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία»

Συναισθήματα λύπης αλλά και συγκίνησης, προκάλεσε  στους χιλιάδες  πιστούς που κάθε χρόνο επισκέπτονταν το εκκλησάκι της Παναγίας στο Βαρκό Καλίδονας, η μη λειτουργία του Ι.Ν. μετά από 137 χρόνια!

Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλίδονας κ. Τριανταφυλλιά Νιάρχου, με αφορμή και τα εννιάμερα της Παναγίας που εορτάστηκαν στις 23 Αυγούστου, αφού εύχεται η  Παναγιά η Βαρκιώτισσα, όπως  συνηθιζόταν να λέγεται από τα παλιά χρόνια, να δώσει φώτιση στους αρμοδίους  για τη επαναλειτουργία της εκκλησίας, παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία γύρω από τη λειτουργία του Ι.Ν. στο Βαρκό:

«ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1883:  Πρωτολειτούργησε η εκκλησία στο Βαρκό και δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Το 1934 έγιναν τα εγκαίνια και δασκάλα στο χωριό μας ήταν η Κυριακούλα Καραπαναγιώτη από τη Ζαχάρω, η οποία πήρε όλο το σχολείο και παρακολούθησε την τελετή των εγκαινίων. Όλες αυτές οι διαδικασίες μέσα σε ένα άγριο τοπίο χωρίς δρόμο και ανέβαιναν σχεδόν <<μπουσουλώντας.>> Η δε μάνδρα για αποφυγή ατυχημάτων είχε γίνει στη δεκαετία του 1910. Με πόση ψυχική και σωματική δύναμη και μεγάλη πίστη και χωρίς δρόμο κουβάλησαν οικοδομικά υλικά οι προγονοί μας και έφτιαξαν αυτόν τον τοίχο που παραμένει τόσα χρόνια χωρίς να έχει υποστεί φθορές.

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020 με δρόμους, με φως με νερό με όλες τις ανέσεις δεν λειτουργεί δυστυχώς η εκκλησία.

Η σημερινή εικόνα δεν μας θυμίζει τίποτε από το παρελθόν γιατί έτσι έκριναν οι διοικούντες την εκκλησία του χωριού μας. Οι φωτογραφίες που είναι σημερινές δείχνουν την πλήρη εγκατάλειψη χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται. Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας σε προσωπική επαφή πέρυσι με την Πρόεδρο είπε ακριβώς αυτά: << Παιδί μου απευθυνθείτε στην εκκλησιαστική Επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνοι κλπ κλπ>> Και υπάρχει το ερώτημα και οι απορίες σε όλους εμάς που μας ενδιαφέρει αυτή η εκκλησία και δεν έχουμε αρμοδιότητα να λύσουμε το θέμα που έχει προκύψει. Δηλ. αυτοί που διοικούν την εκκλησία μας δεν απολογούνται πουθενά;  Ποιος τους διόρισε και τους ανέθεσε τα καθήκοντα μόνοι τους; Αν δεν έχουν δυνατότητες για τον Α ή Β λόγο να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες όταν υπάρχει ανάγκη τους αφήνουμε ανεξέλεγκτους για να βαδίσουμε προς την καταστροφή;; Γιατί ο Σεβασμιότατος με την στάση που τηρεί απαξιώνει αυτό το εκκλησάκι με την τόση μεγάλη ιστορία του; Ποιος θα μας δώσει απαντήσεις και λύσεις;; Θα συνεχιστεί να διαιωνίζεται μια κατάσταση που προέκυψε για πολλά χρόνια, χωρίς να υπάρχει κανένα μα κανένα ενδιαφέρον; με το αιτιολογικό έτσι εμείς θέλουμε...».

 

protinews

 

protinews

 

 

protinews

BARKO- BARKO3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:
Tags:

-

-