Αναξιοποίητες οι Ιαματικές Πηγές της Ηλείας

Αναξιοποίητες οι Ιαματικές Πηγές της Ηλείας

Σεπτέμβριος 18, 2019 08:20 ΠΜ
Αναξιοποίητες οι Ιαματικές Πηγές της Ηλείας
Σημαντική δυνατότητα για την προσέλκυση τουριστών (ειδικά της τρίτης ηλικίας) αποτελεί ο τουρισμός υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας. Παρόλο που η Ηλεία έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα θερμαλιστικά κέντρα της Ευρώπης, οι Ιαματικές Πηγές της ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτες και ο ιαματικός τουρισμός δεν κατορθώνει να προσελκύσει σημαντικές ροές αλλοδαπών τουριστών. 
Οι Ιαματικές Πηγές του Καϊάφα της Κυλλήνης, αλλά και της Υρμίνης είναι «τουριστικοί θησαυροί» χωρίς την κατάλληλη προβολή και αξιοποίηση. Σε ότι αφορά τα Λουτρά του Καϊάφα, η Πηγή Γερανίου-Καϊάφα έχει αναγνωριστεί από το 2016, ενώ η Πηγή Ανυγρίδων Νυμφών, που παρέχει νερό στο υδροθεραπευτήριο αναγνωρίστηκε μόλις πριν λίγες ημέρες με παρέμβαση του Υπουργού κ. Χάρη Θεοχάρη. Σε ότι αφορά τα Λουτρά της Κυλλήνης, ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη που βάσει σύμβασης εκμεταλλεύεται τις Αιματικές Πηγές της περιοχής έχει καταθέσει φάκελο για το Νερό Λουτρών Κυλλήνης, το οποίο έχει πάρει ΦΕΚ το 2014, αλλά και ειδικό σήμα λειτουργίας. Επίσης, έχει καταθέσει φάκελο και για τον Πηλό Λουτρών Κυλλήνης, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ. Το Νερό των Λουτρών χρησιμοποιείται στο Νέο Υδροθεραπευτήριο. Για τις εγκαταστάσεις του Παλιού Υδροθεραπευτηρίου στην Κυλλήνη, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είχε κάνει προσπάθειες να μπορέσει να τις εκμεταλλευτεί, ωστόσο συνάντηση την άρνηση τόσο της ΕΤΑΔ, όσο και του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη. 
 protinews
Δυνατότητες για Θρησκευτικό Τουρισμό
Με το πλεονέκτημα να διαθέτει δεκάδες Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς, η Ηλεία έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς του Θρησκευτικού Τουρισμού. Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει κάποιες συγκροτημένες προσπάθειες, όπως η διοργάνωση του Γ’ Πανελλήνιου Συνέδριου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στον Πύργο, ωστόσο τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα, εάν γίνει η κατάλληλη στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές (π.χ. Ανατολική Ευρώπη).
protinews
 
Μεσαιωνικός Τουρισμός
Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει την τύχη να διαθέτει τρία σημαντικά Μεσαιωνικά Μνημεία. Ο λόγος για τον γοτθικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα, το Κάστρο Χλεμούτσι, αλλά και το λιμάνι και το κάστρο της Γλαρέντζας. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για δημιουργία ειδικού θεματικού Μεσαιωνικού Τουρισμού. 
protinews
 
Η τουριστική προβολή
Σε ότι αφορά την τουριστική προβολή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους άστοχους χειρισμούς που είχαν γίνει στον σχεδιασμό της, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, πλέον όλα έχουν ξεκινήσει από την αρχή. Όπως τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, που θα υποδεχθεί σήμερα τον Υπουργό Τουρισμού: «Έδωσα εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να το ξεκινήσουμε άμεσα και από το μηδέν. Φυσικά σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όταν έχουμε να διαχειριστούμε 1 εκ. ευρώ εννοείται πως θα συναντηθώ με όλους τους φορείς, αυτοί θα μας πουν τις προτεραιότητές τους, τι θέλουν να εντάξουμε μέσα. Δε φτάνουν μόνο τα κλασσικά brand name και το τύπωμα κάποιων φυλλαδίων. Χρειάζεται συγκροτημένη προσπάθεια για να αναδεχθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας. Για παράδειγμα, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν είχε εντάξει καθόλου γαστρονομικό τουρισμό. Η τουριστική προβολή απαιτεί τον σωστό προγραμματισμό που αφορά όλα τα είδη τουρισμού, τον ιαματικό, τον θρησκευτικό, τον περιπατητικό, γενικότερα τον  θεματικό τουρισμό. 
Μέχρι το τέλος του χρόνου καλώς ή κακώς έχει γίνει η επιλογή για την Τουριστικές Εκθέσεις από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, αλλά από εδώ και πέρα θέλουμε να πάμε σε καινούργιο μοντέλο. Μακριά από τη μιζέρια του παρελθόντος. 
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ξεχωριστή Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και Πολιτισμού. Είναι ντροπή να έχεις το 10% του ΑΕΠ της χώρας από τον τουρισμό και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτό να είναι μόνο 1%. Εκεί υπάρχουν ευθύνες, αλλά δε με ενδιαφέρει να τις αναζητήσουμε, όσο το να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα». 
protinews
 
Share this:
Tags:

-

-