163 ετοιμόρροπα κτίρια στην Ηλεία

Περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Διατηρώ» του ΥΠΕΝ, με λίστα 9500 κτισμάτων σε όλη τη χώρα - Απουσιάζουν οι δήμοι Πύργου και Ήλιδας που έχουν τις περισσότερες επικίνδυνες κατασκευές…

163 ετοιμόρροπα κτίρια στην Ηλεία

Δεκέμβριος 17, 2020 11:11 ΠΜ
163 ετοιμόρροπα κτίρια στην Ηλεία

163 ετοιμόρροπα κτίρια σε δήμους της Ηλείας, περιλαμβάνονται στη λίστα των 9.500  κτισμάτων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο  Περιβάλλοντος, στα πλαίσια του προγράμματος «Διατηρώ» που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για χρηματοδότηση  από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για 86 ετοιμόρροπα κτίρια στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, 58 στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας, 13 στο δήμο Πηνειού και 6 στο δήμο Ζαχάρως.

Από το πρόγραμμα ωστόσο απουσιάζουν οι υπόλοιποι δήμοι και ειδικότερα  οι πόλεις του Πύργου  και της Αμαλιάδας που έχουν και τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτίρια στο Νομό, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τους επικεφαλής των Δ.Α…

Σε  σχετικές ανακοινώσεις προέβη χθες ο  υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης,  για το νέο πρόγραμμα “Διατηρώ”, με επιδοτήσεις για την διάσωση κτιρίων, στα πρότυπα του “Εξοικονομώ” , με την ευκαιρία αυτοψίας σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι.

Από το σημείο της αυτοψίας ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τη σημερινή εικόνα με τα ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων -όπως τους είχε ζητηθεί από το υπουργείο- αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι  θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και  δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε  δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

Τα βασικά στοιχεία

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης, για την αντιμετώπιση όλου του θέματος υπογράμμισε 5 βασικά στοιχεία του θέματος:

«Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Δεύτερον: σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και  διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Τρίτον: σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Τέταρτον: θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».

Share this:
Tags:

-

-