Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΠροκριματικά Παγκοσμίου μπάσκετ, Ελλάδα - Βέλγιο 85-68: Πετυχημένη πρόβα

Προκριματικά Παγκοσμίου μπάσκετ, Ελλάδα – Βέλγιο 85-68: Πετυχημένη πρόβα

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να σταματάει στους 26 πόντους η Ελλάδα επικράτησε με 85-68 το Βέλγιο στο τελευταίο παιχνίδι πριν το Ευρωμπάσκετ

Θαρρείς πως η εξέδρα πήρε και… σήκωσε την Εθνική στον ουρανό!

Η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ… έβραζε για αρκετή ώρα. Και ξέσπασε μόλις ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πέρασε πρώτος τη φυσούνα, οδηγώντας τους υπόλοιπους γαλανόλευκους στο παρκέ, μέχρι τη νίκη με 85-68 απέναντι στο Βέλγιο.

Και όλα αυτά σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, με τους 19.443 θεατές να αποτελούν νέο ρεκόρ προσέλευσης στα προκριματικά.

Η Ελλάδα φρόντισε από την αρχή να φέρει το ματς στα μέτρα. Να το κάνει εύκολο. Τουλάχιστον στα κοινά μάτια. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ξεκίνησε φουριόζος, ο Κώστας Παπανικολάου ακολούθησε και φυσικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν… Giannis.

Τα καρφώματα ήταν μπόλικα, το ίδιο και τα τρίποντα (4/4 στο πρώτο δεκάλεπτο και 8/11 δίποντα, μαζί με 6 ασίστ) και η Εθνική απέκτησε διαφορά 15 πόντων (30-15) από το πρώτο δεκάλεπτο.

Με ένα λάθος στο δεκάλεπτο
Φαινομενικά, η ταχύτητα της Ελλάδας έπεσε στο 2ο δεκάλεπτο. Κάτι οι αλλαγές, περισσότερο η αστοχία (μετά το 4/4 η Ελλάδα είχε 1/7 τρίποντα), αλλά το μόλις ένα λάθος (τελείωσε με 3 το 1ο δεκάλεπτο και είχε 4 στο ημίχρονο) και ο έλεγχος των ριμπάουντ, επέτρεψαν στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να περάσει δίχως απρόοπτα το μέτριο κομμάτι της.

Η εξέλιξη για το υπολοιππο του αγώνα εξαρτήθηκε από τη διάθεση της Εθνικής. Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με μία νωχελική γαλανόλευκη, η οποία άλλαξε τη ροή του αγώνα όταν βρηκε χώρο να τρέξει.

Ένα από τα «όπλα» της με παικτες όπως ο Καλάθης, ο Γιάννης, ο Ντόρσεϊ και ο Παπανικολάου. Και αφού αναφέραμε τον Νικ, ο νέος πλέι μέικερ της Φενέρ ήταν αυτός που ζητάει ο Ιτούδης. Έδωσε σκορ (12π.), ασίστ (5) και γενικότερα ήταν ο παίκτης που διατηρούσε το ρυθμο της Εθνικής.

Όταν χρειάστηκε, ο Γιάννης ανέλαβε δράση. Όχι τόσο με δυνατά καρφώματα, αλλά με εύκολα λέι απ και ένα τρίποντο που ζητούσε τόσο ο ίδιος, όσο και η Ελλάδα.

Μετά από το απογοητευτικό 1/10 τρίποντα, ήρθε ο Αντετοκούνμπο να σταματήσει τους Βέλγους.

Αν ρωτήσει κάποιος τον Ιτούδη τι δεν του άρεσε, αυτό θα είναι το ποσοστό στις βολές. Για ένα ακόμη ματς ήταν απογοητευτικό με την Εθνική στο τέλος της 3ης περιόδου να έχει το ίδιο ποσοστό σε βολές και τρίποντα, 6/15, δηλαδή 40%!

Ο Νικ και ο Τάιλερ
Η φάση του αγώνα σημειώθηκε με το απαράδεκτο φάουλ του Τουμπά στον Αγραβάνη, στην πρώτη φάση της 4ης περιόδου. Ο Έλληνας φόργουορντ έκλεψε την μπάλα, βγήκε φάτσα με το καλάθι και ο Τουμπά τον έσπρωξε!

Ο Αγραβάνης έπεσε πάνω στη βάση της μπασκέτας, δίχως να τραυματιστεί. Ο Μπακό αποβλήθηκε από την αναμέτρηση.

Πάμε και στον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Και σε αυτό το ματς πιστοποίησε ότι έχει το πιο σταθερό σουτ και είναι αυτός που δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη, ακόμη και σε μία κακή βραδιά. Απέναντι στο Βέλγιο, παντως, ήταν σταθερός, με 19 πόντους και 3/5 τρίποντα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Από το πρώτο δεκάλεπτο, όταν η Εθνική με 4/4 τριποντα και 8/11 δίποντα πήρε διαφορά 15 πόντων.

Οι MVPs: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 26 πόντους, 7 ριμπάουντ και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με 22 πόντους.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Εξαιρετική η δουλειά του Κώστα Παπανικολάου, όχι μόνο για τους 9 πόντους και τα 5 ριμπάουντ, αλλά και για την άμυνα. Σταθερός και ο Καλάθης.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι 11/25 βολές της Ελλάδας.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η αποβολή του Τουμπά για το εξαιρετικά επικίνδυνο φάουλ στον Αγραβάνη.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Ελλάδα πήρε τον έλεγχο από την αρχή, τον διατήρησε έωβς το τέλος, παρά το (αναμενόμενα) κενά διαστήματά της. Μη λησμονούμε πως αγωνίστηκε δίχως δύο σέντερ. Θετικό ότι εμφανίστηκαν αρκετοί παίκτες σε ένα κρίσιμο ματς.

Τα δεκάλεπτα: 30-15, 49-33, 64-44, 85-68.

Η βαθμολογία στην Β’ προκριματική φάση
Λετονία 4-1
Ελλάδα 4-2
Βέλγιο 3-3
Σερβία 3-3
Τουρκία 2-4
Μεγάλη Βρετανία 1-4
*Οι τρεις πρώτοι παίρνουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023

Το πρόγραμμα της Ελλάδας στη Β’ Φάση
Σερβία – Ελλάδα 100-94
Ελλάδα – Βέλγιο 85-68
Ελλάδα – Λετονία (10 Νοεμβρίου 2022)
Βέλγιο – Ελλάδα (13 Νοεμβρίου 2022)
Ελλάδα – Σερβία (24 Φεβρουαρίου 2023)
Λετονία – Ελλάδα (27 Φεβρουαρίου 2023)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ