Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΑπό την Αρχαία Ήλιδα τερμάτισαν στην Αρχαία Ολυμπία: Με προπομπό τον Γιάννη...

Από την Αρχαία Ήλιδα τερμάτισαν στην Αρχαία Ολυμπία: Με προπομπό τον Γιάννη Κούρο ο Δρόμος της Εκεχειρίας

Με αθλητικές και εικαστικές δράσεις άρχισαν το πρωί του Σαββάτου οι εκδηλώσεις για τον «Δρόμο Εκεχειρίας» 2022, οι οποίες κορυφώθηκαν χθες με το δρομικό event που αποτελεί την κορωνίδα της διοργάνωσης. Εκατοντάδες δρομείς βάδισαν από τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία στέλνοντας, σε μία εποχή με γεωπολιτικές ανακατατάξεις, το μήνυμα της ειρήνης. Οι δρομείς θα διήλθαν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπ, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανο. Εκτός από τους Έλληνες συμμετέχουν επίσημες αντιπροσωπείες του CISM από Λιθουανία, Ουγγαρία, Παλαιστίνη και Σαουδική Αραβία ενώ προπομπός ήταν υπερ-μαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος, ο άνθρωπος που έχει τρέξει εκατομμύρια χιλιόμετρα σε όλο τον κόσμο και έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ σε υπεραποστάσεις.

Το κορυφαίο event του Δρόμου της Εκεχειρίας δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και θα βραβεύονται με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια όλοι όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία ολόκληρη τη διαδρομή των 50 χλμ.

Οι εκδηλώσεις του «Δρόμου της Εκεχειρίας» άρχισαν στις 14 Μαΐου με δρομικό αγώνισμα αφιερωμένος στον βασιλιά της αρχαίας Πίσας, Κλεοσθένη. Ο «Δρόμος του Κλεοσθένη» είναι 5 χλμ και έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Η εκκίνηση δόθηκε από την Αρχαία Πίσα και οι δρομείς πέρασαν από τους τάφους των Ελλανοδικών, την Ολυμπιακή Ακαδημία, το αρχαίο Στάδιο και τερμάτισαν στην πλατεία του παλαιού δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και τα μικρά παιδιά όμως είχαν το δικό τους αγώνισμα. Πήραν μέρος στον «Δρόμο του Ίφιτου» (περίπου 2χλμ.), ο οποίος φέρει το όνομα του Πρωτεργάτη της Εκεχειρίας του βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας Ίφιτου. Η εκκίνηση δόθηκε στην πλατεία του χωριού της Αρχαίας Ήλιδας και οι μικροί δρομείς έτρεξαν μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας.

Η τελετή έναρξης του Δρόμου της Εκεχειρίας πραγματοποιήθηκε στην Αρχ. Ήλιδα και ολοκληρώθηκε με συναυλία από το τοπικό συγκρότημα Banda Morena. Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν έργα μικρών μαθητών από την Ηλεία και την Τσεχία με θέμα: «Ευοί ωκύποδα!» («Εύγε γοργοπόδαρε»), «Από τον Κόροιβο στον Εμίλ Ζάτοπεκ», που ήταν και το θέμα της εικαστικής έκθεσης στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Εκτός από τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο στις δράσεις του «Δρόμου της Εκεχειρίας» συμμετείχαν η παγκόσμιες πρωταθλήτριες Μαρία Χριστοφορίδη και Μαρία Καρπαθάκη.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από πλήθος θεσμικών υποστηρικτών. Όλες οι δράσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE, υπό την αιγίδα των Υπουργείων και φορέων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ