Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΑποκάλυψη Μαρίας Πολύζου- Συγκλονισμένος ο πρώτος της προπονητής, Γιώργος Μιχαλόπουλος

Αποκάλυψη Μαρίας Πολύζου- Συγκλονισμένος ο πρώτος της προπονητής, Γιώργος Μιχαλόπουλος

Η Μαρία Πολύζου αποκάλυψε ότι την κακοποιούσε ο πατέρας της.

Την τελευταία φορά που είδαμε τη Μαρία Πολύζου στα μέρη μας ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018, όταν έστειλε μήνυμα ζωής, συμμετέχοντας στον αγώνα δρόμου «Ζεύξη Run» που είχε γίνει προς τιμήν της στο θαλάσσιο μέτωπο Ρίου-Αγίου Βασιλείου.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα γνωρίσει κάποιος από κοντά την κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμο, αυτή θα κλέψει αμέσως την παράσταση, καθώς είναι άνθρωπος… έξω καρδιά! Πίσω, όμως, από αυτό το χαμόγελο και τη ζωντάνια που πάντα τη διέκρινε κι ακόμη τη διακρίνει, εντοπίσαμε μια μελαγχολία. Για την ακρίβεια, μια άγνωστη ιστορία από τα παλιά, αχνοφαινόταν μέσα στα μάτια της…

Φυσικά η περιπέτεια υγείας της, η μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού και την οποία δεν την έκρυψε ποτέ, ήταν η μια εξήγηση. Τη δεύτερη τη μάθαμε μόλις χθες, με την 53χρονη πατρινή πρωταθλήτρια να «παγώνει» τους πάντες με τη δημόσια εξομολόγησή της για την τραγική κατάσταση που βίωσε όταν ήταν μικρή: Την κακοποίηση που δεχόταν από τον πατέρα της μόλις στα 11 της χρόνια!

Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕ…

Συγκλονισμένος και ο παλιός προπονητής της, ο πολύπειρος Γιώργος Μιχαλόπουλος (σήμερα στον Πέλοπα). Ηταν ο άνθρωπος που την βοήθησε στα πρώτα της βήματα σε αυτό το όμορφο ταξίδι στον κλασικό αθλητισμό. Την πίστεψε από την πρώτη κιόλας στιγμή και την οδήγησε στην εκτόξευση που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. Η Μαρία Πολύζου τον ενημέρωσε πριν μια εβδομάδα για το βιβλίο που ετοίμαζε, με τον πατρινό τεχνικό να συγκλονίζεται. «Ξέσπασα σε κλάμματα μόλις μου τα είπε, την είχα από μικρό παιδί, είναι τραγικό…», μας είπε χθες ο Γ. Μιχαλόπουλος.

Αυτή, σύμφωνα με την κατάθεση ψυχής που κάνει στο βιβλίο της, με τίτλο «Μην τα παρατάς», ήταν και είναι η μεγαλύτερη μάχη που έδωσε η Μαρία Πολύζου. Πιο μεγάλη ακόμη και από τον καρκίνο.
«Γεννήθηκα στην Πάτρα», διηγείται η Βαλκανιονίκης μας, «ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά, αλλά ήταν πάμπτωχος. Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους. Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος. Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς. Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό. Επινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε».

ΕΣΠΕΡΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΑ, ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ…

Η Μαρία Πολύζου βίωνε επί χρόνια όλο αυτό το μαρτύριο από τον πατέρα της (ο οποίος δεν είναι πια εν ζωή), με το τρέξιμο να τη βοηθάει να ξεφύγει. «Με σωσίβιο τον αθλητισμό, τα όνειρα και τους στόχους μου, κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα και να προχωρήσω στη θέση που ήθελα εγώ να βάλω τον εαυτό μου», αναφέρει χαρακτηριστικά η παλιά αθλήτρια του Εσπερου, η οποία έγινε η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες (το 1996 στην Ατλάντα), καθώς και η κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου…

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Το 2019 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και τον νίκησε. Ακόμα και στις χημειοθεραπείες, πήγαινε με το χαμόγελο. Τώρα νίκησε και το παρελθόν, τα φαντάσματα που την στοίχειωναν για χρόνια ολόκληρα και βασάνιζαν την αθώα παιδική, εφηβική και νεανική της ψυχή (τέτοια παραμένει)…

«ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΧΝΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ…»

Ποιο ήταν το μυστικό της για να αποδράσει από αυτό το μαρτύριο; «Μου άρεσε να δραπετεύω στον δικό μου κόσμο», εξήγησε η ίδια. «Την ομορφιά που χρειαζόμουν, την έφτιαχνα μέσα μου. Υποσυνείδητα ίσως, από πολύ μικρή προσπαθούσα να μην είμαι εντελώς εκεί όπου βρισκόταν το σώμα μου, αλλά να περιπλανιέμαι εκεί όπου με οδηγούσε το μυαλό και η ψυχή μου», γράφει, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο της.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ποιο είναι, όμως, το μήνυμα που μας στέλνει σήμερα η Μαρία Πολύζου, η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που αναβίωσε το 2010 το Φειδιππίδειο άθλο; «Να μην τα παρατάς ποτέ, να κυνηγάς τα όνειρά σου κάτω και από τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες…».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ