Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάSuper League 1, Άρης-Παναθηναϊκός 1-0: Ανάσα για τους κίτρινους, σύννεφα για τους...

Super League 1, Άρης-Παναθηναϊκός 1-0: Ανάσα για τους κίτρινους, σύννεφα για τους πράσινους

Το παρθενικό γκολ του Αμπουμπακάρ Καμαρά στο 10′ αρκούσε για την πρώτη νίκη στη Super League 1 του μαχητικού Αρη επί του βελτιωμένου, αλλά φλύαρου και αναποτελεσματικού Παναθηναϊκού

Ο Άρης πήρε το… φάρμακο που συνηθίζει στην τελευταία τριετία όταν βυθίζεται σε κατάσταση βαθιάς κρίσης. Όπως το 2019 με το εμφατικό 4-0, όπως πέρυσι με τη νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ με 0-1, έτσι και φέτος στο «Κλ. Βικελίδης» οι «κίτρινοι» επικράτησαν του Παναθηναϊκού με 1-0 χάρη στο γκολ του Αμπουμπακάρ Καμαρά, στην πρώτη νίκη τους στη φετινή Interwettem Superleague. Έτσι η ομάδα του Άκη Μάντζιου πρόσθεσε οξυγόνο στις μπουκάλες της, αρπάζοντας αρκετή ποσότητα από τον Παναθηναϊκό ο οποίος είχε προβληματική εικόνα και η δε εμφάνισή του στο δεύτερο ημίχρονο δεν δικαιολογείται για μια ομάδα που ήταν πίσω στο σκορ.

Η παλιά φρουρά και οι αλλαγές του Ιβάν
Πρόθεση αλλαγών υπήρχε και στα δύο στρατόπεδα, αυτή επιβεβαιώθηκε λίγο πριν τη σέντρα και μάλιστα δεν ήταν λίγες. Ο Άκης Μάντζιος προσέφυγε στην παλιά φρουρά όπως δηλαδή τον Χουλιάν Κουέστα κάτω από τα δοκάρια, τον Τζέιμς Τζέγκο στον άξονα της μεσαίας γραμμής ως δίδυμο με τον Λούκας Σάσα, αλλά και τους Μπρούνο Γκάμα, Γκάνεα στην αριστερά πλευρά η οποία στη Νίκαια ή από δυσλειτουργική έως απαράδεκτη. Από την άλλη πλευρά, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέμεινε στο 4-2-3-1 αλλά με νέο πρόσωπο στον άξονα των Αλεξανδρόπουλο, ενώ στο κέντρο της άμυνας απέδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Σαρλία, καθώς επέλεξε τον Πούγγουρα. Έκπληξη στοιχειοθέτησε και η επιλογή του Βιαγιαφάνες, ως ένα βαθμό και του Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης, ενώ η επιστροφή Χατζηγιοβάνη μάλλον ήταν προβλεπόμενη.

Ο Άρης βρήκε γκολ στην πρώτη στιγμή του
Αυτό που απελπισμένα αναζήτησε στα 180+ αγωνιστικά που προηγήθηκαν στην Interwetten Superleague, ο Άρης το βρήκε στην πρώτη στιγμή του στο παιχνίδι και μάλιστα με απρόσμενο τρόπο. Από μια κόντρα στη μεσαία γραμμή, προέκυψε η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ του Αμπουμπακάρ Καμαρά με τον Φακούντο Μπερτόγλιο και μετά την ασίστ του δεύτερου ο Μαυριτανός σε κενή εστία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (1-0, 10’) καθώς δεν παρακολούθησαν την κίνησή του οι στόπερ του Παναθηναϊκού.

Θεωρητικά, το προβάδισμα θα έπρεπε να απεγκλωβίσει τους «κίτρινους» από το άγχος αλλά αυτοί μπήκαν στο δωμάτιο του πανικού. Η μεσαία γραμμή ήταν ανύπαρκτη, ο Μπερτόγλιο κατέστρεψε κάθε δυνατότητα δημιουργίας συνεπικουρούμενος από τον εξίσου κακό Μπρούνο Γκάμα κι έτσι… ξέμειναν οι Καμαρά, Μαντσίνι να παλεύουν ολομόναχοι. Κι αν το υψηλό ποσοστό κατοχής μπάλας μέχρι το 20’-22’ δημιουργούσε περιβάλλον ασφάλειας, χάθηκε κι αυτό στο δεύτερο μισό του πρώτου μέρους.

Αντίδραση του Παναθηναϊκού με τον Ιωαννίδη
Ο Παναθηναϊκός δεν πανικοβλήθηκε στο γκολ του Καμαρά αλλά αποκτώντας σταδιακά τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής. Ωστόσο, δεν πήρε τίποτε από τον Βιτάλ στην αριστερή πλευρά, ο Χατζηγιοβάνης ήταν πιο δραστήριος και ήταν αυτός που σέρβιρε στον Ιωαννίδη στο 23’ όπου το πλασέ του τελευταίου πέρασε πάνω από την εστία του Κουέστα. Οι «πράσινοι» επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν τα σοβαρά προβλήματα του Άρη (έδειχνε αποκομμένος στο γήπεδο) αλλά ήταν σαν το… σκυλί που γαβγίζει και δεν δαγκώνει. Δεδομένου του χρόνου που είχαν την μπάλα στα πόδια τους, της αριθμητικής ισορροπίας που υπήρξε σε 2-3 επιθετικές ενέργειές τους, θα έπρεπε να ήταν πιο δημιουργικοί καθώς περιορίστηκαν σε μια κεφαλιά του Ιωαννίδη μετά από εκτέλεση κόρνερ (25’) και σε αρκετές ημιτελείς προσπάθειες καθώς και ο Βιγιαφάνες ήταν ελαχίστως παραγωγικός.

Η λογική κίνηση του Μάντζιου με Ντιαγέ
Η αγωνιστική εικόνα του Μπερτόγλιο στο πρώτο ημίχρονο προφανώς δε… σήκωνε πολύ συζήτηση και ο Άκης Μάντζιος αντικατέστησε τον Αργεντίνο με τον Μπαντού Ντιαγέ στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους σε μια προσπάθεια ελέγχου της μεσαίας γραμμής. Το σύστημα του Άρη δεν διαφοροποιήθηκε καθώς ο Σενεγαλέζος έπαιξε μπροστά από Σάσα, Τζέγκο. Ο Άρης είχε την πρώτη στιγμή του δεύτερου μέρους με το σουτ του Μαντσίνι όπου η μπάλα πέρασε ελάχιστα έξω από την εστία του Διούδη. Περιμένοντας την ομάδα του να εμφανιστεί στο δεύτερο ημίχρονο, φτάσαμε στο 61ο λεπτό κι έτσι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προχώρησε στις πρώτες παρεμβάσεις του στο παιχνίδι με τη χρησιμοποίηση των Παλάσιος, Μαουρίτσιο και δίχως να αλλάξει τα σύστημα της ομάδας του καθώς μετέφερε τον Βιτάλ στον άξονα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά είδε τον Λούκας Σάσα να μην αξιοποιεί τις δύο στιγμές του στο παιχνίδι.

Ο ακίνδυνος Παναθηναϊκός έφερε τον Καρλίτος
Αν και πίσω στο σκορ, ο Παναθηναϊκός δεν απέδειξε την απαίτηση επιστροφής στο παιχνίδι, αυτό οδήγησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην αλλαγή σχεδίου με την είσοδο στο παιχνίδι του Καρλίτος. Οι «πράσινοι» απείλησαν στο 76’ και πάλι με τον Ιωαννίδη αλλά η κεφαλιά ήταν τόσο αδύναμη (μετά από εκτέλεση κόρνερ) δίνοντας την ευκαιρία στον Κουέστα να την μπλοκάρει αν και ξαφνιάστηκε. Οι φιλοξενούμενοι απέκτησαν τα ηνία του αγώνα καθώς οι Θεσσαλονικείς είχαν δυσκολία στη διαχείριση του παιχνιδιού, κυρίως όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν τους χώρους που δημιουργήθηκαν, γεγονός που οδήγησε τον Μάντζιο στην απόφαση χρησιμοποίησης του Χουάν Ιτούρμπε. Βέβαια, ιδιαίτερες φάσεις στις δύο εστίες δεν υπήρξαν φτάνοντας στο 82ο λεπτό.Η «σύρραξη» του 85ου λεπτού
Τα νεύρα ήταν τεντωμένα από το πρώτο ημίχρονο, αυτό φάνηκε τουλάχιστον από την ένταση που δημιουργήθηκε όταν ο Ρούμπεν δεν τήρησε έτσι όπως θα έπρεπε αν fair play. Στο 85’, μετά από μια διεκδίκηση μπάλας μεταξύ Ρούμπεν και Καμαρά μπήκε στη μέση και ο Μαουρίτσιο για να ακολουθήσει ένταση μεταξύ των παικτών. Εκεί ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε τα ρέστα του με την είσοδο στον αγώνα του Μακέντα αλλά και του Λούντκβιστ αντί του Πούγγουρα, αλλάζοντας τον σχηματισμό του. Επί της ουσίας τίποτε δεν άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε ούτε μία φάση καθώς ο Άρης τον κράτησε στα 20-25 μέτρα από την εστία του, παίζοντας εξαιρετική την πίεση ψηλά.

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Ντιαγέ, Μαντσίνι Φαμπιάνο, Καμαρά (Άρης), Ρούμπεν, Χουανκάρ (Παναθηναϊκός)

MVP: Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά έκανε τη διαφορά κι αν δεν ήταν απελπιστικά μόνος του στην επίθεση, ενδεχομένως να είχε κι άλλες ευκαιρίες

Στο ύψος τους: Οι δύο πλάγιοι μπακ (Σούντγκρεν, Γκάνεα) του Άρη και κατά διαστήματα ο Βιτάλ για τον Παναθηναϊκό, όπως και ο Ιωαννίδης.

Ο «αδύναμος κρίκος»: Ο Μπερτόγλιο έκανε το χειρότερό του παιχνίδι με τη φανέλα του Άρη, ενώ για τον Παναθηναϊκό οι δύο στόπερ του ήταν για κλάματα.

Η «γκάφα»: Αυτή του Βέλεθ στο 65’ όπου ουσιαστικά έδωσε πάσα στον Ντιαγέ αλλά ο Σενεγαλέζος (μετά τη συνεργασία με τον Καμαρά) είχε κακό τελείωμα, μάλλον όμως υπερτερεί η αντίστοιχη του Διούδη στις καθυστερήσεις που λίγο έλειψε να καταδικάσει την ομάδα του.

Το «στραγάλι»: Ο Παπαπέτρου προσπάθησε να μη δώσει κάρτες αλλά το παιχνίδι δεν του έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Γενικώς δεν απέφυγε τα λάθη αλλά δεν επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο Άρης μπήκε στο παιχνίδι για να πάρει οξυγόνο μέσα από το αποτέλεσμα και το κατάφερε παρά τις αγωνιστικές αδυναμίες του. Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε και πάλι προβληματική εικόνα, μιας ομάδας που έχει πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας και παρά την ποιότητά της στη μεσοεπιθετική γραμμή της… δεν βρίσκονται οι παίκτες.

Οι συνθέσεις:

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Σούντγκρεν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Γκάνεα, Τζέγκο, Λούκας Σάσα (90+ Ματίγια), Μπρούνο Γκάμα (71’ Ματέο Γκαρσία), Μπερτόγλιο (46’ Ντιαγέ), Μαντσίνι (82’ Ιτούρμπε), Καμαρά

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Διουδης, Κώτσιρας, Πούγγουρας (86’ Λούντκχβιστ), Βέλεθ, Χουανκάρ, Αλεξανδρόπουλος (61’ Μαουρίτσιο), Ρούμπεν, Βιγιαφάνες (61’ Παλάσιος), Βιτάλ, Χατζηγιοβάνης (71’ Καρλίτος), Ιωαννίδης (86’ Μακέντα)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ