Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΑγγλία – Δανία 2-1 παρ. (1-1): Δεν είναι αστείο, τα Λιοντάρια για...

Αγγλία – Δανία 2-1 παρ. (1-1): Δεν είναι αστείο, τα Λιοντάρια για πρώτη φορά στον τελικό

Η Δανία άγγιξε το όνειρο, αλλά η Αγγλία μετά το 1-1 στα 90 λεπτά, έκανε την ανατροπή (2-1) στην παράταση, πάει στο μεγάλο ραντεβού με την Ιταλία και βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο “Football’s coming home”.

Μία, δύο, τρεις, 10. Στην 10η φορά τους σε Euro οι Αγγλοι το κατάφεραν. Θα αγωνιστούν σε μεγάλο τελικό, διεκδικώντας για πρώτη τους φορά την κορυφή της Ευρώπης. 25 χρόνια από τότε που τραγούδησαν το “Football’s coming home” (Euro 1996), θα έχουν την ευκαιρία τους να βιώσουν πραγματικά τους στίχους του πιο διάσημου ποδοσφαιρικού τραγουδιού. Η Δανία τους έβαλε δύσκολα, προηγήθηκε, μα τα Λιοντάρια μπόρεσαν να ισοφαρίσουν και μετά το 1-1 να πάνε στην παράταση, να πάρουν υπέρ τους μία αμφιλεγόμενη απόφαση και παίζοντας καλύτερα από τους αντιπάλους τους, να δώσουν το παρών στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής (Ant1, 22:00) με την Ιταλία.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ άλλαξε τα πλάνα του, κατέβασε τέσσερις στην άμυνα και επανέφερε στα δεξιά τον Σάκα. Για τους Δανούς δεν υπήρχαν αλλαγές, αλλά μπήκαν στο ματς με ψυχολογία αουτσάιντερ και είδαν τους αντιπάλους τους να πιέζουν από το ξεκίνημα. Ωστόσο, όχι μόνο δεν δέχτηκαν φάση και ισορρόπησαν από το 10′, ήταν εκείνοι που βρήκαν πρώτοι δίχτυα.

Το πρώτο φάουλ και το 10ο αυτογκόλ

Ο Ντάμσγκααρντ (30′) εκτέλεσε εκπληκτικό φάουλ και ήταν το το πρώτο τέτοιο γκολ στο Euro 2020, με τον Πίκφορντ να δέχεται το πρώτο τέρμα στη διοργάνωση έπειτα από απαραβίαστο ρεκόρ 721 λεπτών. Τα Λιοντάρια όμως δεν πανικοβλήθηκαν παρά την έκπληξη. Αμέσως αύξησαν την επιθετικότητά τους και δικαιώθηκαν. Αφού έβγαλαν δύο παρόμοιες φάσεις με παράλληλη από δεξιά, η τρίτη αποδείχτηκε φαρμακερή, με τον Σάκα να περνάει την μπάλα και τον Κιάερ (39′) να σέρνεται μπροστά από τον Στέρλινγκ και να βάζει αυτογκόλ. Μάλιστα ήταν το 10ο στη διοργάνωση, όταν σε όλες τις προηγούμενες μαζί είχαν σημειωθεί μόλις εννέα.

Στην επανάληψη ο ημιτελικός μετατράπηκε σε μονόλογο των Αγγλων που όμως δεν μπορούσαν να απειλήσουν έντονα. Στην καλύτερη τους στιγμή ο Σμάιχελ απογειώθηκε και έβγαλε απίστευτα (55′) την κεφαλιά του Μαγκουάιρ. Οσο περνούσε η ώρα, η πίεση αυξανόταν και οι αντίπαλοί τους απλά έδιωχναν την μπάλα, δίχως να μπορούν να βγάλουν σωστή αντεπίθεση. Και με αυτόν τον τρόπο η πρόκριση οδηγήθηκε στην παράταση.

Υπεροχή και… αμφισβήτηση

Στον έξτρα χρόνο η αγγλική υπεροχή έβαλε τους Δανούς στην περιοχή τους και δεν επέτρεψε να αλλαχτούν ούτε δεύτερες πάσες. Τελικά η επιμονή και η πίστη τους δικαιώθηκαν. Σε μία αμφισβητούμενη φάση ο Στέρλινγκ πήρε πέναλτι (104′) που επικυρώθηκε από το VAR και ο Κέιν στήθηκε στην άσπρη βούλα. Ο Σμάιχελ επέλεξε σωστή γωνία, αλλά στην επαναφορά ο επιθετικός της Τότεναμ πρόλαβε και σκόραρε.

Ηταν το πρώτο πέναλτι που χάνεται στην ιστορία των παρατάσεων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά ο Κέιν κατάφερε με το τέταρτο τέρμα του στο τουρνουά να ισοφαρίσει με 10 τον Γκάρι Λίνεκερ στην κορυφή των Αγγλων σε μεγάλες διοργανώσεις. Μέχρι το φινάλε οι Δανοί προσπάθησαν να βρουν αντίδραση, αλλά δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τον χώρο που τους δόθηκε και το τελευταίο σφύριγμα βρήκε την παρέα του Σάουθγκεϊτ να βρίσκεται μια ανάσα από το μεγαλύτερο όνειρο…

Οσο για τους Δανούς, με τον τρόπο που ξεκίνησαν το τουρνουά, τις δύο ήττες και κυρίως το συμβάν με τον Κρίστιαν Ερικσεν, μόνο σαν ηττημένους δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Γουόκερ, Σο, Μάουντ (95′ Φόντεν), Ράις, Φίλιπς (95′ Χέντερσον), Στέρλινγκ, Σάκα (69′ Γκρίλις, 106′ Τρίπιερ), Κέιν

Δανία (Κάσπερ Γιούμλαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν (79′ Αντερσεν), Βέστεργκααρντ, Κιάερ, Μέλε, Στρίγκερ-Λάρσεν 
(67′ Βας), Ντιλέινι, Χόιμπιεργκ, Μπρέθγουεϊτ, Ντάμσγκααρντ (67′ Πόουλσεν), Ντόλμπεργκ (67′ Νόργκαρντ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ